Amenințări pentru sănătatea mintală. Care vor fi bolile secolului

Amenințări pentru sănătatea mintală. Care vor fi bolile secolului Sănătate mintală. Sursă foto: Unsplash

Printre principalele provocări pentru sănătatea mintală în acest secol se numără singurătatea și dependența de internet, potrivit psihiatrului croat Marijana Bras. Aceasta a subliniat că aceste afecțiuni vor avea un impact semnificativ asupra bunăstării psihologice, în special în contextul creșterii utilizării tehnologiei și izolării sociale.

Amenințări pentru sănătatea mintală. Care vor fi bolile secolului

„Împărtăşim soarta restului lumii. Este din ce în ce mai dificil de gestionat situaţia în care am ajuns din cauza utilizării necontrolate a internetului şi din cauza jocurilor pe care tinerii şi copiii le joacă pe computer. Acest subiect, printre altele, va fi discutat la congres'”, a declarat Marijana Bras.

Psihiatrul a mai precizat că în psihiatria modernă sunt deja definite noi diagnostice, determinate de influența negativă a social media, fake news şi a existenţei în realitatea virtuală.

Tânăr la laptop

Tânăr la laptop. Sursă foto: Unsplash

„Ne confruntă cu o mare schimbare pentru care trebuie să fim pregătiţi”

În ultimii ani, provocările din domeniul psihiatriei s-au schimbat semnificativ, iar printre cele mai mari probleme nu mai sunt depresia sau anorexia, ci dependența de internet, tulburările de neurodezvoltare, singurătatea și psiho-oncologia. Marijana Bras a subliniat necesitatea unor strategii adaptate noilor realități, inclusiv măsuri pentru controlul accesului la internet în școli și prevenirea expunerii tinerilor la conținut nociv, cum ar fi pornografia infantilă.

Organizația Mondială a Sănătății a recomandat recent ca dependența de internet să fie tratată la fel ca alte dependențe, cum ar fi cea de tutun. În Croația, deși fenomenul dependenței de internet este tot mai prezent în rândul tinerilor, nu există încă un plan bine stabilit pentru combaterea acestei probleme în creștere.

Un alt fenomen îngrijorător este singurătatea profundă care afectează tot mai mulți tineri, ducând la izolare socială severă. Acest fenomen, cunoscut sub numele de sindromul "hikikomori", a fost observat pentru prima dată în Japonia și descrie retragerea extremă a unor persoane care refuză să iasă din casă pentru perioade lungi de timp, afectându-le grav viața socială și sănătatea mentală.

„Tinerii vor dezvolta ADHD și tulburări din spectrul autist”

„Oamenii vor deveni anxioşi şi depresivi. Tinerii vor dezvolta ADHD, tulburări din spectrul autist pentru că trăiesc într-o lume virtuală unde devin dependenţi de social media, fake news şi teorii ale conspiraţiei. Această temă va fi de asemenea abordată în cadrul congresului'', a  mai spus Bras, pentru agenția de presă croată, Hina.

Congresul, care se desfășoară la Andrija Stampar School of Public Health între 3 și 5 octombrie, va găzdui o serie de simpozioane ce abordează teme din diverse ramuri ale medicinei, nu doar psihiatria. În cadrul evenimentului, participanții vor discuta despre îngrijirile acordate pacienților cu tulburări senzoriale, boli cronice netransmisibile precum hipertensiunea și afecțiunile cardiovasculare, dar și despre îngrijirea paliativă. Accentul va fi pus pe o abordare holistică, orientată spre nevoile complete ale pacientului.

 

 

 

Revista presei