Când trece România la euro. Mugur Isărescu a dat verdictul

Când trece România la euro. Mugur Isărescu a dat verdictul Euro. Sursa foto: Pixabay

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), a făcut recent declarații importante referitoare la trecerea României la moneda euro. Acesta a subliniat că, în prezent, acest obiectiv nu este realizabil.

Dependența de politici economice coerente

În cadrul unei conferințe, Isărescu a explicat că adoptarea euro depinde în mod esențial de capacitatea României de a implementa politici economice coerente, cu un accent special pe reducerea deficitului public. „Banca Națională nu consideră fezabilă trecerea la zona euro într-un orizont de timp apropiat”, a declarat acesta.

Guvernatorul a precizat că obiectivul de a reduce deficitul public la 3% -unul dintre criteriile care trebuie îndeplinite pentru ca România să adopte euro - ar putea fi realizat într-o perioadă de 4, 5 sau chiar 7 ani. Totuși, el a menționat că România nu va adopta moneda europeană mai devreme de această perioadă.

BNR, Mugur Isărescu, datorie, România

Mugur Isărescu / Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Declarațiile lui Mugur Isărescu vin în urma reconfirmării sale în funcție, obținută prin votul comun al Camerei Deputaților și Senatului, care a validat noua conducere a BNR. Această stabilitate în conducerea Băncii Naționale este esențială pentru viitoarele decizii economice ale țării.

Euro, moneda comună a 20 de state din UE

Euro este în prezent utilizat ca monedă de 20 de state membre ale Uniunii Europene, beneficiind de aproximativ 350 de milioane de utilizatori zilnici.Croația este cea mai recentă țară care a adoptat euro, introducând moneda comună la 1 ianuarie 2023.

Introducereamonedei europene a început la 1 ianuarie 1999, când a fost utilizat pentru evidența contabilă în 11 state membre, iar bancnotele și monedele au început să circule începând cu 1 ianuarie 2002. Monedele euro au o față comună și o față națională, indicând țara emitentă. În 2024, Uniunea Europeană sărbătorește 25 de ani de la introducerea sa, marcând o etapă importantă în istoria economică a Europei.

Țările care fac parte din zona euro includ Austria, Belgia, Croația, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania și Țările de Jos.

Pentru a adera la zona euro, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească criteriile de convergență stabilite prin Tratatul de la Maastricht. Decizia finală de aderare este luată de Consiliul Uniunii Europene, pe baza unei propuneri din partea Comisiei Europene.

De asemenea, Danemarca beneficiază de o „clauză de neparticipare” și nu este obligată să adopte moneda, deși poate solicita aderarea la zona euro dacă decide acest lucru.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei