Mircea Geoană respinge speculațiile legate finanțările rusești. „Rareș Mănescu nu a contribuit la campanie”

Mircea Geoană respinge speculațiile legate finanțările rusești. „Rareș Mănescu nu a contribuit la campanie” Mircea Geoană. Sursa foto: Facebook/ Mircea Geoană

Mircea Geoană respinge speculațiile conform cărora campania sa electorală ar beneficia de finanțări din Rusia. El a declarat că este victima unei campanii de compromitere deoarece este un candidat cu șanse al alegerile prezidențiale.

Candidatul independent a făcut o serie de comentarii pe tema legărurilor dintre fostul său colaborator, Rareș Mănescu, și un afacerist rus apropiat al Kremlinului.

Mircea Geoană acuză o campanie împotriva sa

Fostul secretar general adjunct al NATO a răspuns unei întrebări din partea unui jurnalist. Acesta a dorit să știe dacă în campania lui Mircea Geoană au ajuns bani din Rusia, prin intermediul lui Rareș Mănescu. Candidatul independent a catalogat întrebarea ca tendențioasă și a respins orice asemenea speculație. El a subliniat că Rareş Mănescu nu a avut nici o contribuţie financiară la campania sa prezidenţială.

„Nu există nicio contribuţie a domnului Mănescu la campania prezidenţială şi acest lucru este extrem de clar”, a afirmat Mircea Geoană, joi, întrebat despre finanţarea campaniei.

El a dat vina pe Federația Rusă care prin promovarea unor astfel de acțiuni crează aparențe care să ducă la speculații de acest fel.

„Există un fel de capacitate a Federaţiei Ruse care să creeze aparenţe care să conducă la comentarii de acest gen”, adaugă Geoană.

Rares Manescu

Rares Manescu Sursa foto: EVZ

Clarificări pe tema relației cu Rareș Mănescu

Mircea Geoană a susținut o declarație de presă după depunerea candidaturii la alegerile prezidențiale. În acest context, a vorbit și despre speculațiile apărute într-o investigație de presă pe tema legăturilor de afaceri dintre Rareș Mănescu și un afacerist apropiat de Putin. El a precizat că fostul politician PNL a avut „o relaţie episodică cu Mişcarea România Renaşte din care o fost solicitat să o părăsească, după o anumită perioadă”.

„Relaţia domnului Mănescu cu aşa-zişi oameni de afaceri, reali sau imaginari, este problema dânsului şi dacă există vreun lucru necurat în relaţia domniei sale cu cineva din Rusia este obligaţia statului român şi voi veghea să fim siguri că dacă există ceva necurat voi fi primul care voi acţiona în această direcţie. Ceva îmi spune că este parte dintr-o acţiune de compromitere pe model FSB”, a adăugat Geoană.

Mircea Geoană a acuzat o acțiune menită să-l compromită, promovată și condusă de Moscova. A spus că este vorba despre o operațiune, parte din războiul hibrid dus de Rusia împotriva democrațiilor occidentale.

„Vă spun cu toată seriozitatea, acest tip de kompromat, generat și condus de la Moscova, este o operațiune de dezinformare care face parte din arsenalul de război hibrid pe care Federația Rusă îl declanșează împotriva democrațiilor occidentale (...)  Este o linie roșie, cu privire la modul în care aici în România știm să discernem între compromitere, defăimare și operațiuni de linșaj și ceea ce înseamnă o campanie electorală (...) Trebuie să fie investigată până la ultimul detaliu operațiunea de compromitere a unui fost oficial NATO”, a declarat Mircea Geoană.

Mircea Geoană acuză și partidele românești

Candidatul independent a mai afirmat că în spatele acțiunilor de compromitere se află și politicieni români. El a anunțat că va face publice informații despre mecanismul de finanțare pentru defăimarea sa.

„O să vă prezint public tot ce înseamnă mecanismul de finanțare din partea partidelor, campanii de defăimare făcute la televiziuni care sunt sub oblăduirea unor oligarhi români, aflați în exil la Belgrad sub protecție rusească sau de domnul Șor, la Chișinău. Vă spun ca să fiu extrem de clar (...) Vreau să fac un apel către presa română, care, în opinia mea, a căzut prea ușor în această capcană pe care dezinformarea rusă știe să o întindă cu destulă dibăcie”, a adăugat Mircea Geoană.

Scandalul a pornit de la o investigație jurnalistică potrivit căreia Rareș Mănescu, fost primar PNL a intrat în afaceri cu un personaj controversat. Este vorba despre un afacerist apropiat de Kremlin și propaganda rusă.

Revista presei