Tony Blair: Gaza nu trebuie guvernată nici de Israel, nici de teroriștii Hamas

Tony Blair: Gaza nu trebuie guvernată nici de Israel, nici de teroriștii Hamas Sursa foto: Facebook/ Tony Blair, fostul prim-ministru al Marii Britanii

Fostul prim-ministru britanic Tony Blair a cerut ca Gaza să fie guvernată de o terță parte. Acesta ar fi un mijloc pentru a pune capăt conflictului din regiune. Liderul și-a exprimat în același timp sprijinul pentru războiul Israelului împotriva grupării teroriste Hezbollah.

Când Blair a fost premier britanic în timpul războiului din Liban, din 2006, el a sprijinit Israelul. De asemenea, atunci a rezistat solicitărilor din cadrul propriului cabinet pentru un embargo asupra armelor.

Implicarea lui Tony Blair în cadrul războiului dintre Israel și Hezbollah

El a legat ostilitățile actuale de încălcarea, de către Hezbollah, a unei rezoluții din 2006 a Consiliului de Securitate al ONU privind încetarea focului. Actul cerea grupului să se retragă de la granița cu Israelul și să se dezarmeze. Blair a fost numit emisar pentru pace în Orientul Mijlociu la scurt timp după ce a părăsit funcția de premier în 2007, reprezentând Statele Unite, ONU, Uniunea Europeană și Rusia.

Fostul premier a încercat să ajungă la un acord între Israel și Palestina. Totuși, nu a reușit să facă progrese. Ulterior, Blair a demisionat din funcția de emisar pentru pace în 2015.

„Așa se pune capăt conflictului din Gaza și se pune capăt conflictului din Liban prin Hezbollah, făcând ceea ce trebuia să facă acum 18 ani”, a declarat Blair luni la podcastul Power Play.

El a spus  că teritoriul asediat al Gazei nu ar trebui să fie guvernat nici de Israel, nici de teroriștii palestinieni Hamas, ci mai degrabă de o terță parte nespecificată, ca secțiune a unui acord de pace pentru „a începe un proces de reconstrucție”.

Războiul din Orientul Mijlociu

Duminică, armata israeliană a bombardat și a distrus sediul Hezbollah din Beirut. În timpul atacului a fost ucis liderul grupului militant și al mișcării politice susținute de Iran, Hassan Nasrallah. În această săptămână, Israelul a lansat o incursiune terestră în sudul Libanului. De asemenea, Iranul a efectuat marți un atac direct cu rachete asupra Israelului, atac ce nu va rămâne fără un răspuns.

Escaladarea majoră a urmat lansării de către Hezbollah a unor atacuri cu rachete asupra Israelului imediat după raidul Hamas din 7 octombrie. Atunci, aproximativ 80.000 de israelieni au fost forțați să își părăsească locuințele din nordul țării. Israelul a ripostat cu propriile raiduri aeriene. De atunci, cele două state au schimbat focuri transfrontaliere aproape zilnic.

„Israelul a decis că va lua măsuri pentru a elimina această amenințare din nord. Aș putea să vă dau o listă lungă de critici ale guvernului israelian pe care le-am făcut de-a lungul anilor. Totuși, trebuie să înțelegeți că au fost atacați pe 7 octombrie și pe 8 octombrie și, prin urmare, se vor apăra. Israelul are obiceiul ca, dacă este atacat, să riposteze”, a spus Tony Blair, notează Politico.

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei