Lovitura de maestru pe harta spionajului Războiului Rece. Spionul care a creat haos în URSS

Lovitura de maestru pe harta spionajului Războiului Rece. Spionul care a creat haos în URSS

Lovitura de maestru pe harta spionajului Războiului Rece. Cine a fost spionul care a semănat confuzie și paranoia în lagărul stalinist.

Evenimentul Istoric în cel mai recent număr a decis să prezinte activitatea unor spioni de top. Unul dintre ei a reușit lovitura de maestru. Încă mai sunt voci care spun că nu se știe pentru cine a lucrat cu adevărat. Doar în acest număr, disponibil spre cumpărare pe edituradecarte.ro, fără taxe de livrare, sau de la chioșcurile de ziare, pot fi aflate detalii deosebite.

Lovitura unui american care s-a declarat comunist

Nici până astăzi nu se știe pentru cine a lucrat efectiv Noel Field Tocmai în acest fapt constă lovitura care l-a făcut celebru. A fost un entuziast luptător anti-fascist care a căutat să creadă până la moarte în necesitatea unei alianțe între sovietici și americani după 1945, așa cum fusese înainte, ori a fost un agent dublu care a avut șansa de a supraviețui, lucrând când pentru sovietici când pentru americani.

A fost Noel Field un superspion care a reușit să strecoare dincolo de Cortina de Fier, pentru Stalin spaima vecină cu paranoia că americanii îi „aveau la mână” pe „greii” din partidele comuniste ale statelor satelit ale Uniunii Sovietice?

Lovitura care a paralizat lagărul stalinist

Deși la mijlocul anilor 30, s-a considerat că Noel Field a fost recrutat de NKVD prin intermediul cuplului german anti-nazist Hede și Paul Massing (care veniseră în SUA de la Moscova pentru a pune bazele unei rețele de spionaj printre antifasciștii din SUA), se pare că mult mai înainte de anul 1935, când s-a spus că s-ar fi produs racolarea, în 1918, se întâlnise în casa tatălui său cu Allen W Dulles care era rezidentul principal al OSS, precursoarea CIA în Elveția.

Este foarte posibil ca OSS să îi fi modelat ascensiunea lui Noel Field pentru ca, la momentul oportun, el să fie absorbit de NKVD și acolo să pună bazele dezinformării și haosului pe care îl va crea mai târziu. Adică a dat lovitura prin acel haos creat.

Așadar, Noel Field se deosebește de Kim Philby care aderase la cauza comunistă. Pur și simplu, în perioada interbelică, Noel Field își caută calea în interiorul lumii agenților NKVD.

A preferat să trăiască în Budapesta până la finalul vieții

Field,, fratele lui,  soția. fiica adoptivă au fost arestați în stalinism. Field a compărut în prcesele lui Rajk și Slanski. Ulterior, toți membrii familiei Field vor fi eliberați.  Lovitura lui Field funcționase perfect. Execuțiile lui Rajk în Ungaria și Slansky în Cehoslovacia, acuzați că ar fi cooperat cu Field l-au înebunit pe Stalin. Vedea peste tot spioni americani infiltrați. Lovitura lui Field îl năucise. Stalin ucidea lideri comuniști în voie din statele comuniste.

Noel Field, după eliberarea sa și a membrilor familiei sale din arestul din lagărul socialist,  a ales să rămână la Budapesta. A locuit cu soția sa pe Meredek Uzka la nr.38, într-o locuință fortificată asemeni unei cazărmi. Noel Field a trăit la Budapesta asemeni unui comunist din convingere până la moartea sa la 12 septembrie 1970. Soția sa, Herta i-a supraviețuit până în 1980.

Sursa foto: Arhivă

Ne puteți urmări și pe Google News
Revista presei