Alina Gorghiu: Brățara electronică ține agresorul la distanță de victimă!

Alina Gorghiu: Brățara electronică ține agresorul la distanță de victimă! Alina Gorghiu. Sursa foto: Facebook/ Alina Gorghiu

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat victimele violenței domestice au fost pe deplin protejate de brățara electronică. De anul trecut, statul român poate monitoriza electronic ordinele de protecție pe care le primesc victimele violenței domestice pentru a se asigura că agresorii nu se apropie de ele.

"În 2020, am depus acestă lege, de astăzi se aplica în toată țara. Inclusiv în județul meu, în Argeș, vom avea acestă monitorizare electronică pentru protejarea victimelor. În primele 8 luni din 2024 nu a existat nici un caz în care o victimă a violenței domestice, care a acceptat brățara electronică, să fi fost ucisă, rănită grav sau să îi fi fost pusa în pericol viața sau sănătatea", a spus Alina Gorghiu.

Brațară monitorizare

Brățară electronică obligatorie. Sursa foto: Arhiva EVZ

Victimele violenței domestice din România sunt preponderent femei

Alina Gorghiu spune că femeile ar trebui să fie mai bine reprezentate în Parlament: "Aproape 70% dintre victimele violenței domestice din România sunt femei și de aceea e nevoie de multe femei în Parlament! Pentru că putem să facem legi bune pentru problemele cu care ne confruntăm. Avem ordinul de protecție extins pentru orice tip de agresor, vouchere pentru victimele infracțiunilor sunt disponibile. Avem toate instrumentele pentru a proteja femeile și victimele. Trebuie să acționăm fără frică!"

Peste 5.000 de ordine de protecție, emise în acest an

Peste 100.000 de cazuri de violență domestică s-au produs în anul 2023 în România. Doar jumătate dintre ele au ajuns în instanță, a comunicat Poliția Română. În primele 5 luni ale acestui an, poliția a intervenit în 50.000 de cazuri de violență domestică. Peste 5.000 de ordine de protecție au fost emise în perioada menționată.

În luna iunie, Guvernul a adoptat joi o ordonanţă de urgenţă care dă posibilitatea monitorizării cu brăţări electronice şi în cazul persoanelor aflate sub control judiciar sau arest la domiciliu, dar şi pentru persoanele eliberate condiţionat şi care au anumite restricţii.

Revista presei