Ciclon sau ploaie mocănească. Șefa ANM vine cu noi explicații

Ciclon sau ploaie mocănească. Șefa ANM vine cu noi explicații Sursa foto: Freepik

Avertizările meteorologice din ultimele zile au stârnit controverse în spațiul public. După fenomenele înregistrate duminică și măsurile de siguranță luate de mulți români, reprezentanții ANM au devenit ținta unui val de critici. Elena Mateescu a făcut precizări legate de ciclonul Ashley, precum și despre instituirea Codului Roșu.

Elena Mateescu, noi precizări despre ciclon

Șefa ANM a vorbit despre avertismentele meteorologice din ultimele zile. Totodată, Elena Mateescu le-a răspuns celor care au lansat critici în spațiul public. Conform acesteia,  Administrația Națională de Meteorologie nu a confirmat că ar fi în desfășurare furtuna Ashley.

„Având în vedere condițiile preexistente, ca urmare a unui sol deosebit de îmbibat, suprasaturat, având în vedere episodul anterior, situația râurilor colmatate, cantități de 25, 40 de l/mp, puteau să mențină și să crească riscul intervențiilor în zonă, astfel încât instituirea Codului roșu s-a bazat pe aceste argumente”, a explicat șefa ANM.

Mesaj pentru românii care s-au pregătit pentru furtuna puternică

În numeroase județe, cetățenii și-au luat măsuri de precauție și au încercat să evite pagubele produse de ciclon. Oamenii au folosit saci plini cu nisip pentru a-și proteja gospodăriile și animalele.

Ne puteți urmări și pe Google News
Elena Mateescu

Elena Mateescu Sursa foto: EVZ

De asemenea, numeroase clădiri din marile orașe au fost înconjurate de saci de nisip. Având în vedere că furtuna nu a fost una puternică, așa cum a fost preconizată, oamenii au lansat multe critici la adresa Administrației Naționale de Meteorologie.

Elena Mateescu, despre ciclonul Ashley

Șefa ANM s-a adresat celor care s-au pregătit pentru ciclon.

„Mesajul este că într-adevăr modelul luat în considerare a putut să supraestimeze, ar trebui într-adevăr văzut contextul sinoptic în baza căruia modelul de arie limitată (…) și ingredientele care au stat la baza, sigur că da, acestei supraestimări.

Cu siguranță, vom analiza, pentru că așa o facem de fiecare dată după un astfel de episod, însă faptul că s-au luat măsuri astfel încât să putem minimaliza pierderile potențiale ale unui risc crescut ca urmare a unor cantități mai mari pe situația preexistentă, cu siguranță, totuși, a fost o acțiune care să merite o astfel de intervenție. Până la urmă, suntem toți în siguranță și mai ales acei oameni”, a adăugat reprezentanta ANM la B1.

Printre cei care au criticat mesajele date de ANM s-a numărat și Lucian Sfîcă, un expert din Iași. Conform acestuia, furtuna Ashley ar fi fost „o găselniță pur românească”.

„Dar nu am confirmat niciodată din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie că ciclonul Ashley este în desfășurare. El este primul pe o listă, în așteptare, a serviciilor meteorologice britanice, olandeze și irlandeze, care dau denumirea unor astfel de evenimente extratropicale. Noi am spus că este o activitate ciclonică”, a mai spus Mateescu.

Revista presei