Papa Francisc: „În biserică nu este loc pentru mușamalizarea abuzurilor episcopilor: denunțați-i!”

Papa Francisc: „În biserică nu este loc pentru mușamalizarea abuzurilor episcopilor: denunțați-i!” Papa Francisc. Sursa foto: Arhiva EVZ

Papa Francisc a încheiat, ieri, călătoria în Belgia. Dis de dimineaţă, Suveranul Pontif  s-a întâlnit cu președintele în funcție al Consiliului European, Charles Michel. Apoi, la ora 9 dimineața, pontiful a sosit cu maşina la Stadionul Regele Baudouin, unde îl asteptau aproximativ 35 de mii de credincioși. La ora 10 a prezidat Liturghia cu ritualul beatificării Slujitoarei lui Dumnezeu Ana de Jesús. În timpul rugăciunii Angelus, Sfântul Părinte și-a exprimat durerea faţă de evenimentele din  Liban: „Continuu să urmăresc cu tristețe și mare îngrijorare extinderea și intensificarea conflictului din Liban. Libanul este un mesaj, dar în momentul de față este un mesaj torturat și acest război are efecte devastatoare asupra populației: mulți, prea mulți oameni continuă să moară zi de zi în Orientul Mijlociu.

Ne rugăm pentru victime, pentru familiile lor, ne rugăm pentru pace. Lansez un apel tuturor părților să înceteze imediat focul în Liban, în Gaza, în restul Palestinei, în Israel. Să elibereze ostaticii și să permită intrarea ajutoarelor umanitare, Să nu uităm nici de Ucraina chinuită”, a spus Pontiful. Ulterior, în timpul rugăciunii de la amiază, Papa Francisc a sigurat că va promova cauza beatificării regelui Baudouin.

Papa Francisc, discurs despre agresiunile sexuale

„În biserică nu există loc pentru acoperirea abuzului. Episcopi, nu acoperiți abuzurile!”, a cerut Suveranul Pontif în timpul liturghiei de duminică pe stadionul din Bruxelles, condamnând încă o dată abuzurile sexuale din Biserică.. „Am simțit suferința persoanelor abuzate pe care le--am întâlnit alaltăieri”, a spus Papa Bergoglio, reamintind de întâlnirea pe care a avut-o cu 17 victime ale abuzului. „În Biserică este loc pentru toată lumea, dar nu este loc pentru mușamalizarea abuzurilor. Episcopi, nu acoperiți abuzurile! Condamnați abuzatorii și ajutați-i să se vindece de boala abuzului. Răul trebuie scos la iveală. Iar agresorul trebuie să fie judecat”.

Sâmbătă după-amiază, Sfântul Părinte s-a întâlnit cu studenții de la Université Catholique de Louvain. O ocazie de a vorbi și despre tema femeii în Biserică. „Biserica este femeie”, a reiterat Pontiful, însă „nu este deloc bine atunci când o femeie vrea să fie bărbat”. Femeile sunt împovarate de violența și nedreptate, plus prejudecățile ideologice. De aceea trebuie să redescoperim punctul de plecare: cine este femeia și cine este Biserica”. Papa Francisc a precizat că „Biserica este poporul lui Dumnezeu, nu o companie multinațională”. Iar „din acest popor al lui Dumnezeu, femeia este fiică, soră, mamă. Aşa cum eu sunt fiu, frate, tată. Sunt relații care exprimă ființa noastră după chipul lui Dumnezeu, bărbat și femeie, împreună, nu separat!”.

Ne puteți urmări și pe Google News

La finalul zilei de sâmbătă, un neobosit Papa Francisc, la finalul întâlnirii cu iezuiții, a mers la întâlnirea cu cei aproximativ șase mii de tineri adunați pentru Hope Happening în Sala Sporturilor, lângă Stadion.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA / rainews.it

 

Revista presei