Viteza cu care se va deplasa eclipsa inelară de soare. Cum va arăta fenomenul de pe Pământ

Viteza cu care se va deplasa eclipsa inelară de soare. Cum va arăta fenomenul de pe Pământ

Pe 2 octombrie, o eclipsă inelară de soare va fi vizibilă din emisfera sudică. În timpul acestui eveniment, luna nu acoperă complet soarele. Astfel, va fi vizibil un „inel de foc” în jurul lunii.

Umbra lunii va părea să se deplaseze cu viteze foarte diferite, în funcție de locul în care vă aflați. În unele locuri, se va deplasa mai repede de 10 milioane km/h. De asemenea, în alte zone se va deplasa mai lent cu o viteză de 2 057 km/h. De asemenea, există posibilitatea de a avea chiar și  viteza unui avion de vânătoare.

Viteza cu care se va deplasa eclipsa inelară de soare

În timpul eclipsei solare inelare, umbra lunii va fi proiectată pe Pământ de la nord-vest la sud-est. Cu toate acestea, deoarece planeta este rotundă, umbra se va deplasa pe o suprafață curbată. În consecință, distanța dintre un loc care se confruntă cu eclipsa și lună se va schimba constant. La fel se va întâmpla și cu viteza orbitală a lunii. Împreună, acești factori vor determina viteza umbrei. De asemenea, aceasta va dispune de variații drastice.

Iată unde umbra lunii se va deplasa cel mai rapid și cel mai lent, astfel încât să vă puteți planifica pentru eclipsa solară inelară din 2024. Nu uitați, în timpul unei eclipse solare inelare, nu este niciodată sigur să vă uitați direct la soare fără ochelari de eclipsă solară proiectați pentru observarea soarelui. Citiți ghidul nostru despre cum să observați soarele în siguranță.

Evenimentul va începe cu un răsărit de soare eclipsat. Astfel, va atinge punctul culminant la amiază și se va încheia cu un apus de soare eclipsat. Curbura Pământului face o diferență uriașă în ceea ce privește viteza aparentă a umbrei lunii pe suprafața sa, vitezele cele mai mari înregistrându-se de departe la extremele traseului. La urma urmei, acolo este locul în care umbra lovește Pământul la cea mai extremă tangență.

Umbra lunii va atinge și va părăsi pământul

În momentul în care atinge pentru prima dată mijlocul Oceanului Pacific „inelul de foc” se va deplasa cu o viteză uimitoare de 8,55 milioane km/h. Asta conform hărții interactive a eclipsei realizată de Xavier Jubier. Când va părăsi planeta 229 de minute mai târziu, va face acest lucru cu 6,25 10 milioane km/h. Acest lucru se va întâmpla în apropierea insulei Georgia de Sud din sudul Oceanului Atlantic.

În aceste momente precise, umbra lunii va atinge și va părăsi Pământul, astfel încât viteza umbrei va fi practic infinită. Acest lucru face ca aceste cifre alarmante să fie în mare măsură lipsite de sens. Prin urmare, este mai util să luăm în considerare viteza umbrei în punctele în care inelul de foc apare mort la orizont. În aceste puncte, umbra lunii se va deplasa cu 8 258 km/h  și, respectiv, cu 14 312 km/h.

Inelul de foc va apărea timp de 7 minute

Inelul de foc va dura cel mai mult atunci când umbra lunii se deplasează cel mai lent. În acest caz, inelul de foc va apărea timp de 7 minute și 25 de secunde, fiind văzut doar dintr-un punct din Oceanul Pacific, la nord-vest de Insula Paștelui/Rapa Nui, unde umbra lunii se va deplasa cu o viteză infimă de 2 057 km/h.

De ce atât de lent? În acest moment, va fi amiaza locală, cu soarele cât se poate de aproape de cer (aproximativ 68 de grade deasupra nordului), iar distanța dintre Pământ și lună va fi minimă. Prin urmare, umbra lunii va fi cât se poate de aproape de perpendiculară pe suprafață, astfel încât va părea că se mișcă cel mai încet. Acesta este momentul în care umbra va avea nevoie de cel mai mult timp pentru a se deplasa pe suprafața Pământului. Astfel încât, din interiorul acesteia, inelul de foc va fi vizibil pentru cea mai lungă perioadă de timp, potrivit yahoonews.

Revista presei