Bolile cardiovasculare, provocate de stres și supărări

Bolile cardiovasculare, provocate de stres și supărări Dureri de inimă. Sursa foto: Pixabay

Bolile cardiovasculare pot fi provocate de stres din acest motiv gestionarea lui vă poate ajuta să vă mențineți inima sănătoasă. Este știut faptul că orice sentiment de tensiune emoțională sau fizică te face să te simți supărat sau nervos uitând că stresul vă poate afecta corpul, în special inima.

Bolile cardiovasculare pot fi provocate de stări care te copleșesc

Stresul cronic este o senzație constantă în care te simți presat și copleșit pe o perioadă mai lungă de timp și poate rezulta dintr-un mediu de lucru toxic sau din cauza problemelor de zi cu zi. Din acest motiv, unii experți spun că stresul este un factor de risc principal pentru bolile de inimă.

Medicul Elena Nechifor a vorbit despre toate acestea spunând că prevenția este cea mai puternică armă împotriva bolilor. Făcând referire la stilul de viață dezorganizat, fumatul, obezitatea, spune că toate acestea „contribuie la apariția unor boli sistemice care afectează inclusiv vasele coronare”.

Medicul mai susține că prevenția este foarte importantă pentru o inimă sănătoasă, iar „dacă eliminăm acești factori de risc, în multe cazuri, tratamentul medicamentos nu mai este necesar”.

Poți muri din cauza unui puseu de tensiune

Potrivit medicului, „stresul și supărarea pot declanșa o reacție organică prin eliberarea unor hormoni precum adrenalina și noradrenalina, care provoacă vasoconstricție și hipertensiune arterială. Hipertensiunea este un factor major de risc pentru bolile cardiovasculare. Există cazuri în care persoane, aparent sănătoase, au decedat subit din cauza unui infarct miocardic declanșat din cauza unui puseu de tensiune”.

Ai Generat, Inima Franta, Inima, RuptBolile cardiovasculare pot fi provocate de stări care te copleșesc. Sursa foto. Pixabay

Medicul Elena Nechifor a mai explicat că „inima doare, și într-un fel este bine că doare, pentru că ne avertizează asupra unei disfuncții a mușchiului miocardic (...). Durerea este resimțită cel mai frecvent în zona pieptului. Pacienții o descriu adesea ca o apăsare sau ca o senzație de pumnal”.

Cum pot afecta restul corpului bolile cardiovasculare

Doctorul a avertizat că „durerea poate fi resimțită la baza gâtului, poate iradia în brațul stâng, în spate, între omoplați, sau chiar în regiunea epigastrică, în zona stomacului”. De cele mai multe ori, mai spune medicul, „pacienții confundă simptomele date de afecțiunile cardiace cu cele ale unor probleme gastrointestinale și se adresează unui gastroenterolog, suspectând ulcer sau gastrită, când, de fapt, suferă de ischemie cauzată de o leziune a coronarei”.

Mai mult, durerea epigastrică este frecvent asociată cu simptome precum greață, vărsături, senzație de arsură esofagiană sau dispepsie. Pacienții simt un disconfort gastric general, care poate fi ușor confundat cu afecțiuni ale stomacului, dar în realitate poate fi vorba de o ischemie miocardică, a mai explicat medicul pentru adevărul.ro.

Revista presei