Pregătiri de evacuare la Galați. Primarul din Pechea îndeamnă oamenii să se pună la adăpost

Pregătiri de evacuare la Galați. Primarul din Pechea îndeamnă oamenii să se pună la adăpost Intervenție la inundații Sursa foto: Facebook

Valul de inundații din 14 septembrie au provocat pagube uriașe locuitorilor din mai multe comune din Galați. După ce au fost luate prin nepregătite, autoritățile locale iau măsuri pentru evacuarea localnicilor.

Județul Galați este vizat de un Cod Roșu de ploi abundente și vânt puternic începând cu miezul nopții. Potrivit meteorologilor sunt așteptate cantități de apă care vor ajunge până la 100 de litri pe metrul pătrat.

Autoritățile vor să evite dezastrele produse de inundații

Primarul comunei Pechea, din județul Galați, le-a transmis locuitorilor din zonele inundabile să se pregătească de evacuare. Edilul, Mihăiță Măncilă, nu mai vrea să fie prins pe picior greșit așa cum s-a întâmplat la precedentele inundații, din 14 septembrie.

Pechea a fost localitatea cea mai afectată de viiturile de la jumătatea lunii septembrie. În aceste condiții, primarul a decis să rezolve situația din timp și să nu mai aștepte până în ultima clipă când va fi prea târziu, iar oamenii nu vor mai putea salva nimic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dragi locuitori ai comunei Pechea, având în vedere avertizarea de precipitații abundente pe raza comunei noastre, vă reamintim că vă oferim posibilitatea de a vă caza în modulele montate pe platoul de la fosta autobază. Au prioritate persoanele cu dizabilități, vârstnicii, familiile cu copii care se află în zonele deja calamitate”, a transmis Mihăiță Măncilă, într-un mesaj.

Inundații Galați ANM

Inundații Galați. Sursa foto: Facebook

Evacuări din calea apelor

Primarul a precizat că evacuările se vor face pe bază de listă, astfel că fiecare persoană care dorește să evite eventuale inundații trebuie să se înscrie. Acestea vor fi înștiințate în legătură cu procedura concretă de evacuare.

Totodată, celor care nu doresc să se refugieze în tabăra pusă la dispoziție de primărie, li se recomandă să se adăpostească la rude sau cunoștințe.

„Recomandăm tuturor persoanelor din zonele calamitate din Pechea, care nu doresc să se cazeze în această seară la tabăra de module, să se refugieze în locuri sigure, la rude, la prieteni, la cunoștințe, până este înlăturat orice pericol de inundații”, a transmis primarul comunei Pechea, Mihăiță Măncilă.

Județul Galați vizat de un Cod roșu

Județul Galați va fi afectat de ploi puternice în cursul nopții de duminică spre luni. Acest lucru ridică riscul de inundații. ANM a emis un Cod roșu care va fi valabil începând cu miezul nopții, ora 00 și până luni, 30 septembrie, ora 09.00. În acest interval se așteaptă cantități de apă ce vor depăși 80 de litri pe metrul pătrat și vor ajunge până la 100 de litri pe metrul pătrat.

„În județul Galați va ploua torențial și abundent. Cantitățile de apă vor fi în timp scurt de 40...50 l/mp, iar în partea de centru și de vest a județului, cu o probabilitate mare, de 80...100 l/mp”, a transmis ANM.

Autoritățile au luat măsuri de precauție, după precedentele inundații, din 14 septembrie. A fost suplimentat numărul de pompieri pregătiți să intervină. În Galați au fost detașați 1.000 de pompieri, conform șefului DSU, Raed Arafat. Două elicoptere sunt pregătite să intervină în caz de necesitate.

 

Revista presei