MAE a anunțat adresele secțiilor de votare deschise peste hotare. Numărul secțiilor organizate în Rusia

MAE a anunțat adresele secțiilor de votare deschise peste hotare. Numărul secțiilor organizate în Rusia Ministerul Afacerilor Externe/Sursa foto: mfa.gov.md

Republica Moldova. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a publicat lista și adresele secțiilor de votare, care vor fi deschise peste hotare pentru alegerile prezidențiale și  referendumul republican constituțional din 20 octombrie. În Federația Rusă, moldovenii vor putea vota la două secții, ambele în orașul Moscova.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a motivat decizia de a deschide doar două secții de votare în Rusia. „MAE a luat în calcul recomandările instituției competente. Aceasta a formulat, ca urmare a unei analize complexe de risc, o serie de cerințe obligatorii de securitate. Astfel, s-a constatat că cerințele nu pot fi întrunite în cadrul desfășurării alegerilor pe teritoriul rus, cu excepția sediului Ambasadei”, indică MAE.

Locațiile secțiilor de votare pentru moldovenii din diasporă

Pentru cetățenii moldoveni din China, Cipru, Emiratele Unite Arabe, Estonia, Azerbaidjan, Japonia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Qatar și Ungaria vor fi deschise câte o secție de vot.

Moldovenii din SUA își vor putea exercita dreptul de vot în cadrul a 17 secții. Pentru cei din Canada vor fi deschise șapte secții. Cetățenii care se află pe teritoriul Germania își vor exprima opțiunea de vot în cadrul a 26 secții. Pentru cei din Franța vor fi deschise 18 secții de vot.

Ne puteți urmări și pe Google News
Vot

Vot Sursa Foto: Arhiva EVZ

Cele mai multe secții - 60, vor fi deschise în Italia, iar alte 17 în Anglia. Pe teritoriul României vor fi deschise 16 secții de vot.

Pentru referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie vor fi deschise în total 228 de secții de votare în 37 de țări.

Lista și adresele secțiilor de votare organizate în afara Republicii Moldova poate fi accesată aici.

Peste 1 800 de moldoveni își vor exprima votul prin corespondență

De asemenea, peste 1 800 de moldoveni ar urma să voteze prin corespondență la alegerile din această toamnă. Cei mai mulți cetățeni care s-au înregistrat sunt din Statele Unite ale Americii – 1 086, urmați de cei din Canada – 580 și din Regatul Norvegiei – 131.

Vot prin corespondență

Vot prin corespondență/Sursa foto: moldova.org

Perioada de votare prin corespondență începe odată cu recepționarea de către alegător a materialelor pentru votare și se încheie odată cu recepționarea de către organul electoral a plicurilor cu buletine de vot, cel târziu la ora 18:00, ora locală a țării-gazdă, în ziua de joi înainte de ziua alegerilor, adică 17 octombrie.

La alegerile prezidențiale și referendumul republican constituțional stabilite pentru data de 20 octombrie, va fi implementat votul prin corespondență pentru cetățenii Republicii Moldova aflați pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, Canadei, Regatul Norvegiei, Regatul Suediei, Republicii Finlanda și Republicii Islanda.

Revista presei