Republicanii îi cer lui Volodimir Zelenski schimbări în conducerea diplomatică ucraineană

Republicanii îi cer lui Volodimir Zelenski schimbări în conducerea diplomatică ucraineană Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook

Președintele republican al Camerei Reprezentanților din SUA, Mike Johnson, i-a solicitat miercuri președintelui ucrainean Volodimir Zelenski să o demită pe ambasadoarea Ucrainei la Washington.

Această cerere a venit după ce ambasadoarea a organizat o activitate pentru Zelenski în timpul vizitei sale în SUA, activitate desfășurată în Pennsylvania, un stat crucial. Acțiunea a fost percepută de republicani ca o susținere pentru democrații președintelui Joe Biden, cu doar o lună înaintea alegerilor din 5 noiembrie.

Mike Johnson îi cere lui Zelenski cere demiterea ambasadoarei Ucrainei în SUA

„Vă solicit demiterea imediată a ambasadoarei Ucrainei în SUA, Oksana Markarova”, i-a scris Mike Johnson într-o scrisoare lui Volodimir Zelenski, pe care a făcut-o publică cu o zi înainte ca președintele ucrainean să efectueze o vizită la Capitoliu.

Această vizită include întâlniri cu congresmeni americani și o întrevedere la Casa Albă cu președintele democrat Joe Biden.

Ne puteți urmări și pe Google News

Johnson nu are programată nicio întâlnire cu Zelenski, iar ambasada Ucrainei de la Washington nu a oferit comentarii referitoare la cererea de demitere a ambasadoarei.

În cadrul vizitei sale în SUA, cu ocazia Adunării Generale a ONU, Zelenski a profitat pentru a se întâlni cu oficiali americani, având ca scop prezentarea unui „plan de victorie” pentru Ucraina în conflictul cu Rusia.

Mike Johnson

Mike Johnson. Sursa foto: Instagram/ speakermjohnson

Agenda vizitei a inclus și o oprire la o fabrică de muniții din Pennsylvania, unde a purtat discuții cu guvernatorul Josh Shapiro și cu congresmenii democrați Bob Casey și Matt Cartwright.

Acțiunile președintelui ucrainean, interpretate de republicani ca o susținere pentru democrați

În scrisoare sa, Johnson mai scrie: „Unitatea se află într-un stat disputat din punct de vedere politic, a fost condusă de un surogat politic de top al Kamalei Harris şi nu a inclus nici măcar un singur republican, întrucât „în mod deliberat nu au fost invitaţi republicani””.

De asemenea, el a evidențiat că Pennsylvania reprezintă unul dintre statele esențiale care pot decide, pe 5 noiembrie, soarta alegerilor prezidențiale între democrata Kamala Harris și republicanul Donald Trump.

Președintele republican al Camerei Reprezentanților a mai menționat că vizita lui Zelenski a fost evident un eveniment de campanie favorizant pentru democrați, constituind astfel o interferență în procesul electoral.

alegeri

Alegeri SUA. Sursa foto: Freepik

Republicanii din Congres vor investiga vizita lui Volodimir Zelenski în Pennsylvania

Comisia de Supraveghere din Congresul SUA, sub conducerea republicanilor, a declarat că va demara o investigație pentru a stabili dacă vizita președintelui Zelenski în Pennsylvania a avut ca scop utilizarea unui lider străin în sprijinul campaniei lui Harris.

Întâlnirile dintre guvernatorii americani și lideri străini reprezintă o practică comună. De exemplu, în luna iulie, Volodimir Zelenski a vizitat o fabrică din Utah, unde a fost întâmpinat de guvernatorul republican Spencer Cox, potrivit Agerpres.

Revista presei