Reducerea săptămânii de lucru. Sindicatele cer guvernului să ia o măsură din secolul 21

Reducerea săptămânii de lucru. Sindicatele cer guvernului să ia o măsură din secolul 21Proteste sindicate. Sursa foto: Pixabay

Spania este pe cale să ia o decizie unică în lume: reducerea săptămânii de lucru. Sindicatele cer guvernului să ia, cât mai repede, ceea ce numesc ei "o măsură din secolul 21".

În Spania, săptămâna de lucru de 40 de ore, peste media europeană. Sindicatele negocieză, acum, trecerea la o săptămână de lucru de 37,5 ore până în 2025, transmite Mediafax.

Măsura ar crește productivitatea muncii

Premierul e convins că o asemenea măsură ar crește productivitatea muncii. Ministrul Muncii, Yolanda Diaz, spune că spaniolii nu trebuie să "trăiască pentru a munci", ci să aibă "timp de plimbări, de studiu, de a fi alături de cei dragi".

Pedro Sanchez

Premierul spaniol Pedro Sánchez. Sursa Foto: Arhiva EVZ

În cele din urmă, ea va trebui să deschidă negocieri sector cu sector pentru a continua această reducere a orelor de lucru până la 35 sau chiar 32 de ore pe săptămână. Măsura va trebui totuși să treacă prin Congresul Deputaților din Spania. Mai multe formațiuni politice din parlament, printre care Partidul Naționalist Basc conservator (PNV), și-au exprimat deja rezerve.

"Vom dedica toate eforturile noastre pentru reducerea programului de lucru, a căuri durată nu s-a schimbat de peste 40 de ani", a insistat ministrul junior al muncii, Joaquin Perez, care a sperat ca problema să se rezolve din această vară.

Milioane de oameni ar munci mai puțin

Aproape 12 milioane de muncitori din sectorul privat ar putea beneficia de această măsură, potrivit unui studiu al federației sindicale, în special în industrie și construcții. În sectorul public, pe de altă parte, programul de lucru săptămânal este deja stabilit la 37,5 ore. În plus, multe sectoare au negociat o săptămână de 38 de ore ca parte a contractelor lor colective. Potrivit Eurostat, cel mai frecvent număr de ore de lucru săptămânale în Spania în 2022 a fost de 37,7, comparativ cu media europeană de 36,6.