Liberalizarea vizelor pentru SUA. „Semnele nu sunt rele”. Declarații vagi ale lui Iohannis

Liberalizarea vizelor pentru SUA. „Semnele nu sunt rele”. Declarații vagi ale lui Iohannis Klaus Iohannis. Sursa foto: Facebook

Vize pentru SUA. Liberalizarea regimului vizelor pentru SUA pare tot mai departe. Declarațiile făcute recent de peședintele Klaus Iohannis sunt destul de vagi, acesta afirmând că "semnele nu sunt rele". Dar nici prea bune.

Klaus Iohannis nu poate spune cu exactitate când vor putea românii să intre în SUA fără vize. Președintele este foarte lapidar când vine vorba de acest subiect. E adevărat, "s-a lucrat foarte intens pe conştientizare, pe informarea publicului, şi se pare că avem şanse şi aici", a declarat el. Iohannis este mulțumit de munca depusă în acest sens de administrația pe care o conduce, transmite Agerpres.

Trebuie să scadă rata de refuz

Desigur, vor urma "analize, măsurători, concluzii". "Şi chiar cred că informarea publicului a fost punctul cheie pentru a avea o rată de refuz mult, mult mai mică. Ştiţi că întreaga chestiune ţine de aşa-anumita rată de refuz care trebuie să fie suficient de mică. Semnele nu sunt rele", a precizat Iohannis. Rata de refuz din partea departamentului de Stat al SUA ar trebui să scadă sub 3% până la 30 septembrie 2024. Momentan, aceasta este de 9%.

Viză SUA. Sursa: arhiva EVZ Românii, mai aproape de călătoriile fără vize în SUA. Data de la care va fi posibil

Viză SUA. Sursa: arhiva EVZ

Președintele nu știe când am putea scăpa de vize. Abia "după primele rezultate" chestiunea va putea fi pusă, cu adevărat, pe tapet.

Ne puteți urmări și pe Google News

La începutul acestei luni, ministrul de Afacerilor Externe, Luminița Odobescu, a discutat cu secretarul pentru Securitate Internă al SUA despre măsurile legislative luate de partea română pentru îndeplinirea criteriilor pentru accederea în Programul Visa Waiver.

Ce este programul Visa Waiver

Programul Visa Waiver ar aduce românilor posibilitatea de a călători în SUA fără vize. Totuși, luna trecută, ambasada SUA le-a cerut românilor are dețin vize să le reînnoiască.  Beneficiarii vizelor trebuie să fie cetățeni români care să nu fi avut probleme cu legea. De asemenea, ei trebuie să dețină un pașaport valabil. Copiii mai mici de 14 ani, dar și persoanele de peste 80 de ani, pot primi viza fără a trece prin interviu.

Revista presei