L-a criticat pe Xi Jinping și nimeni nu mai știe nimic de el. Un alt personaj important din China e de negăsit

L-a criticat pe Xi Jinping și nimeni nu mai știe nimic de el. Un alt personaj important din China e de negăsit Xi Jinping. Sursa Foto: Dreamstime

Diferența de opinie față de politicile lui Xi Jinping se plătește scump. Un ultim exemplu este dat de un important economist, despre care nimeni nu mai știe nimic de ceva vreme. El nu a mai apărut în viața publică și intră astfel pe lista altor disidenți cărora sistemul de la Beijing le-a închis gura, într-un fel sau în altul.

Zhu Hengpeng a fost director adjunct al Institutului de Economie din cadrul Academiei Chineze de Științe Sociale (CASS) timp de aproximativ un deceniu. Cei de la instituția respecitvă se ocupă cu cercetarea la nivel național și raportează direct cabinetului chinez. Chen Daoyin, fost profesor asociat la Universitatea de Științe Politice și Drept din Shanghai, l-a descris drept un „organism care formulează ideologia partidului pentru a sprijini conducerea”.

Un alt critic al președintelui Xi Jinping a dispărut misterios

Zhu a formulat mai multe idei legate de problemele economiei chineze. Care se confruntă cu o evoluție lentă. Într-o conversație privată, pe WeChat, el l-a criticat direct pe președintele Xi Jinping. Iar asta, se pare că l-a costat. Cum? Nu se știe.

Apropiați au directorului adjunct au afirmat sub protecția anonimatului că Zhu a fost zburat din funcție și reținut pentru comentariile pe care le-a făcut. El a fost îndepărat și dintr-un grup de cercetare de la Universitatea Tsinghua din Beijing. Ultima dată, a fost văzut în primăvară, în luna aprilie, conform businessinsider.com.

Ne puteți urmări și pe Google News
China

China. Sursa foto: Wikipedia

Dispariția lui Zhu s-a petrecut în timp ce Xi își intensifică represiunea împotriva criticilor care vizează conducerea și guvernului său.

Cel mai cunoscut cofondator al Alibaba, Jack Ma, a dispărut din viața publică la sfârșitul anului 2020, după ce a criticat autoritățile din China.

Anul trecut, presa de stat chineză a anunțat îndepărtarea din funcție a ministrului apărării, generalul Li Shangfu, fără explicații și fără a fi numi un înlocuitor.

Acesta fusese anchetat pentru corupție, au declarat oficiali americani pentru New York Times. Ultima sa apariție publică a fost la sfârșitul lunii aprilie a anului trecut și de atunci nu a mai fost văzut.

 

 

Revista presei