Ecologismul lovește și domeniul financiar. BCE amenință băncile cu amenzi

Ecologismul lovește și domeniul financiar. BCE amenință băncile cu amenzi Dobânzi. Sursa foto: Arhiva EVZ

Banca Central Europeană (BCE) a anunțat că va emite notificări cu privire la aplicarea de amenzi către băncile care nu-şi îndeplinesc obligaţiile privind riscurile climatice.

BCE, amenințări pentru băncile comerciale

BCE a început deja emiterea de notificări de amenzi către băncile care nu se conformează obligaţiilor cu privire la dezvăluirea şi gestionarea riscului climatic, a declarat marţi Irene Heemskerk, şefa centrului BCE pentru schimbări climatice, citată de Reuters.

BCE a acuzat, de mai multă vreme, că unele bănci din zona euro nu se conformează noilor aşteptările de supraveghere cu privire la problemele climatice. Banca europeană a amenințat că vor exista consecinţe financiare pentru băncile comerciale dacă acestea ratează termenele-limită intermediare sau data-ţintă de la sfârşitul anului.

Amenzi în funcție de cifra de afaceri

„Am spus deja că, dacă băncile nu se conformează, nu ne vom sfii de la măsurile de aplicare. Unele bănci nu au respectat acest termen interimar privind evaluarea semnificaţiei sau alte aspecte şi am emis deja penalităţi periodice”, a declarat Irene Heemskerk.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Plăţile efective nu se efectuează imediat, dar băncile vor trebui să plătească dacă nu îşi respectă termenele de remediere”, a adăugat Heemskerk.

BCE

BCE / Sursa foto: arhiva EVZ

„Amenda depinde de profituri sau de mărimea băncii, aşa că ar putea fi destul de consistentă”, a mai amenințat Heemskerk.

Aflată în funcție de la jumătatea anului 2021, Irene Heemskerk a fost o figură cheie pentru eforturile BCE de a impune reglementări ecologiste. Pentru „combaterea schimbărilor climatice”, factorii de decizie au aprobat un plan de acţiune, parte dintr-o revizuire mai ample a strategiei „verzi”.

BCE acuză băncile de ipocrizie

Totuși, BCE recunoaște că băncile comericale au făcut progrese substanţiale, dar reprezentanții instituției pan-europene s-au declarat frustrați de faptul că acestea se mişcă încet. În plus, reprezentanții BCE acuză ipocrizia băncilor care vorbesc foarte mult despre problemele climatice, dar fac cel mai puţin.

„Dacă lumea îşi urmează calea actuală a emisiilor şi continuă să exercite o presiune semnificativă asupra biodiversităţii , pierderile pentru băncile din zona euro ar putea fi în medie de aproape trei ori mai mari decât ar fi într-un scenariu viitor aliniat la Paris şi eficient din punct de vedere al resurselor”, mai susține BCE.

Potrivit acesteia, cele mai mari pierderi le-ar avea Germania, unde cele mai puternice sectoare economice ale ţării depind de nivelurile de biodiversitate.

Revista presei