Artist rus condamnat de regimul Putin pentru o jucărie

Artist rus condamnat de regimul Putin pentru o jucărie Mișcarea AUE / sursa foto: https://assetstore.unity.com/

Artistul rus Vasili Slonov din Rusia a fost condamnat la un an de muncă corecțională într-un dosar privind expunerea în public a simbolurilor extremiste, după ce a postat o fotografie cu tatuaje din închisorile rusești.

De ce a fost acuzat artistul rus

Artistul Vasili Slonov a fost condamnat pentru expunerea în public a ceea ce regimul Putin consideră a fi simboluri extremiste ale Mişcării AUE - „Unitatea Deţinutuţilor Urkagan”.

Adolescenții care se alătură acestei mișcări promovează viaţa din închisori în toate modurile posibile, iar la sesizările cadrelor didactice sau ale părinților ei răspund categoric astfel: „Aceasta este o nouă cultură a tineretului!'”.

Tribunalul din Krasnoiarsk l-a condamnat pe artistul Vasili Slonov la un an de muncă corecțională, cu deducerea a 15% din salariu în favoarea statului, într-un dosar privind expunerea în public a atributelor şi simbolurilor Mișcării AUE, relatează publicația locală TVK.

Ne puteți urmări și pe Google News

Artistul spune că este persecutat

Artistul a fost declarat vinovat de expunerea repetată în publiuc a atributelor şi simbolurilor interzise, după ce a postat o fotografie cu o jucărie Hopa Mitică cu tatuaje din închisorile din Rusia. Potrivit acuzării, stelele cu opt colțuri de pe jucărie aparțin Mișcării AUE, interzisă în Rusia.

În timpul dezbaterilor din cadrul şedinţei de judecată, acuzarea a cerut condamnarea artistului la doi ani de muncă corecțională. Arestul la domiciliu decis împotriva lui Slonov a fost înlocuit cu un angajament scris de a nu părăsi localitatea până la intrarea în vigoare a sentinței. Instanța a dispus și distrugerea jucăriilor Hopa Mitică.

„Sunt dublu șocat de decizia de a distruge proprietatea culturală. Eu consider că locul jucăriilor este la Muzeul Ermitaj sau la Muzeul Rus”, a declarat Slonov, după proces. El a mai anunţat că intenționează să facă apel.

Putiniștii au distrus o expoziție a artistului rus

Artistul Vasili Slonov se consideră un adept al curentului „Siberian Ironic Conceptualism” (SIC). În 2018, activiștii mișcării pro-guvernamentale SERB/South East Radical Block au distrus expoziția sa „Ierusalimul Ceresc” de la Moscova.

În februarie 2024, Slonov a fost reținut pe Aeroportul Internaţional din Krasnoiarsk, atunci când era pe punctul de a urca la bordul unei curse aeriene cu destinaţia Kazahstan. La domiciliul artistului au avut loc percheziţii în legătură cu expunerea în public a atributelor şi simbolurilor extremiste, acesta fiind plasat ulterior în arest la domiciliu.

Motivul persecuțiilor la care este supus Slonov a fost imaginea unui obiect de artă sub forma unei jucării Hopa Mitică cu tatuaje din închisori, pe care artistul a publicat-o pe reţeaua de socializare VKontakte.

În octombrie 2023, artistul a fost amendat pentru o astfel de jucărie pe care se regăseau mai multe tatuaje din închisorile din Rusia, într-un dosar administrativ pentru expunerea atributelor şi simbolurilor interzise în Rusia.

(www.meduza.io - Traducere RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei