Înalta Curte a confiscat sume uriașe, luate ca mită de Blejnar, Comăniță și Florea

Înalta Curte a confiscat sume uriașe, luate ca mită de Blejnar, Comăniță și Florea Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Înalta Curte de Casație și Justiție a acceptat apelul formulat de DNA în cazul în care fostul președinte ANAF, Sorin Blejnar, fostul director al Vămilor, Viorel Comăniță, și fostul șef al Gărzii Financiare, Sorin Florea, erau judecați pentru acuzații de luare de mită.

Înalta Curte a decis că, deși răspunderea penală pentru acuzațiile respective s-a prescris, faptele au fost dovedite. Astfel, instanța a ordonat confiscarea sumelor obținute prin mită de la cei trei inculpați.

Curtea Supremă confiscă mita luată de Blejnar, Comăniță și Florea

DNA a dovedit că șpaga a fost solicitată ca o taxă de protecție, având scopul de a facilita activitățile companiilor lui Sorin Nemeș, un om de afaceri din Bacău, care a fost condamnat pentru evaziune fiscală legată de produse petroliere.

Confiscă bunurile mobile și imobile ale inculpatului Blejnar Sorin, până la concurența sumei de 1.200.000 de euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii (...).

Ne puteți urmări și pe Google News

Confiscă bunurile imobile ale inculpatului Comăniță Viorel, până la concurența sumei de 960.000 de euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii (...).

Confiscă bunurile imobile ale inculpatului Florea Sorin, până la concurența sumei de 300.000 de euro sau contravaloarea în lei la cursul BNR din ziua plăţii.

Menține măsurile asiguratorii dispuse în cauză față de inculpații Blejnar Sorin, Comăniță Viorel și Florea Sorin, în limitele sumelor confiscate de la fiecare inculpat”, se arată în decizia instanței.

Primele imagini cu Sorin Blejnar, după ce a ieșit din închisoare. Cu cine s-a întâlnit în Primăverii fostul șef al ANAF

Sorin Blejnar. Sursa foto: Laurențiu Daniel Ionescu

Faptele, petrecute în 2011-2012

În rechizitoriul elaborat, procurorii au stabilit că în calitate de președinte, vicepreședinte și comisar general adjunct al Gărzii Financiare, inculpații Sorin Blejnar, Viorel Comăniță și Sorin Florea au primit sume de bani de la un om de afaceri prin intermediari.

Aceștia au acționat în mod contrar atribuțiilor lor de serviciu, protejând astfel activitățile ilegale ale companiei coordonate de omul de afaceri.

Asistența oferită de complicele Blejnar, Andreea Florentina, a constat în primirea banilor destinați lui Blejnar de la doi intermediari ai omului de afaceri.

Cei trei inculpați au primit sume considerabile de bani drept mită. Sorin Blejnar a încasat 1.200.000 de euro în perioada mai 2011 - aprilie 2012.

Viorel Comăniță

Viorel Comăniță. Sursa foto: Laurențiu Daniel Ionescu

Viorel Comăniță a obținut 960.000 de euro în intervalul mai 2011 - mai 2012, iar Sorin Florea a primit 300.000 de euro în perioada mai 2011 - iunie 2012.

Banii primiți ca mită au avut caracterul unei „taxe de protecție”

Sumele primite de cei trei inculpați au fost considerate o „taxă de protecție”, încasată de funcționarii publici cu putere de decizie.

Aceasta avea rolul de a asigura că activitățile ilegale ale companiei gestionate de omul de afaceri care plătea taxa să rămână neobservate și să nu fie oprite de autoritățile fiscale.

Operațiunile comerciale ale companiei care se ocupa cu vânzarea de carburanți erau structurate în așa fel încât să faciliteze evaziunea fiscală, potrivit newsonline.ro.

Revista presei