Porumbeii și ciorile, blindate de metale grele. Concentrațiile sunt alarmant de mari în orașe

Porumbeii și ciorile, blindate de metale grele. Concentrațiile sunt alarmant de mari în orașe Porumbei. Sursa foto: Pixabay

Porumbeii și ciorile din orașele mari ale României sunt plini de metale grele. Cercetătorii ieșeni au descoperit în țesuturile păsărilor cobalt, crom, cupru, nichelul, zinc și plumb.

Porumbeii și ciorile, indicatorii poluării din orașe

Cercetătorii au analizat nivelurile de metale grele la porumbeii sălbatici din Iași și au detectat aceste elemente, ceea ce indică faptul că metalele persistă în zonele urbanizate.

De asemena, și ciorile au prezentat niveluri foarte mari de metale grele comparativ cu porumbeii, cu o excepție cobaltului, care a fost găsit în concentrații mult mai ridicate în rinichii și inima porumbeilor.

Mai exact, cuprul, plumbul și nichelul au fost metalele cele mai frecvente, iar rezultatul dezvăluit de cercetătorii din Iași arată clar legătura între nivelurile acestor metale din aer și cele din țesuturile ciorilor și porumbeilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oraşul Porumbei, Strada PorumbeilorPorumbeii și ciorile, indicatorii poluării din orașe. Sursa foto. Pixabay

Ce au mai descoperit cercetătorii în țesuturile păsărilor

Cercetătorii au recoltat probe de la cadavrele câtorva păsări de pe străzile orașului și le-au analizat pentru a afla cauza care a dus la moarte ciorilor și porumbeilor. Așa au depistat prezența metalelor grele în organismul lor constând totodată în ce mediu toxic se trăiește.

Cercetătorii ieșeni au descoperit în țesuturile celor două specii de păsări: cadmiu (Cd), cobalt (Co), crom (Cr), cupr (Cu), nichel (Ni) și plumb (Pb). Acest lucru a scos la iveală că porumbeii și ciorile din orașe pot fi indicatori reali în depistarea gradului de poluare a mediului din Iași.

Cioară, Pasăre, Animal, Cioara CarioasăPorumbeii și ciorile, indicatorii poluării din orașe. Sursa foto. Pixabay

Porumbeii, afectați  de un metal periculos

Cadmiul este un metal periculos care se găsește în mod obișnuit în numeroase medii, ca urmare a aplicării sale industriale pe scară largă. Cadmiul crește, de asemenea, permeabilitatea vaselor de sânge, ducând la sângerări interne și umflături. În plus, efectele negative ale cadmiului asupra sistemului hormonal pot reduce producția de testosteron și pot provoca dezechilibre hormonale.

Studiul a efectuat și o comparație între concentrațiile detectate în țesuturile păsărilor analizate și datele înregistrate de Agenția de Protecția Mediului Iași, iar rezultatul analizelor au demonstrat o legătură între concentraţia plumbului măsurat în particulele atmosferice și cea detectată în rinichii ciorilor.

Revista presei