Adrian Câciu susține că deficitul reprezintă jumătate din PNRR. Planuri pentru ajustarea datoriei
- Iulia Moraru
- 24 septembrie 2024, 17:45
Ministrul Investițiilor, Adrian Câciu, a declarat marți că jumătate din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) reprezintă deficit, făcând referire, cel mai probabil, la reformele în domeniul pensiilor și salariilor.
Ministrul a evidențiat că este esențial să se evite afectarea negativă a economiei, subliniind necesitatea soluționării deficitului prin taxe.
El a menționat că a negociat cu Comisia Europeană un plan de deficit pe o perioadă de șapte ani, pentru a nu interveni abrupt în economie.
Soluția lui Adrian Câciu pentru ajustarea datoriei
De asemenea, a adăugat că și alte țări din regiune, care se confruntă cu deficit excesiv, vor face ajustări pe o durată similară.
Conform ministrului, ar fi fost o greșeală din partea oricărui guvern să implementeze ajustări pe termen scurt, deoarece ar fi redus spațiul fiscal, rezultând astfel într-o alocare mai mică de fonduri pentru economie.
El a clarificat că, prin evitarea impunerii unor taxe mari care ar putea reduce veniturile bugetului, și prin gestionarea deficitului pe o perioadă mai lungă, acesta se poate ajusta în mod natural.
„Unii vor spune: Da, dar veţi face datorie în exces. Vă lungiţi mai mult decât vă este plapuma. Eu cred că cea mai bună reţetă este ca deficitul să se plătească singur.
Pare paradoxal ce spun, dar investiţiile sunt singurul multiplicator care pot să-ţi aducă venituri de aşa natură în viitor, încât deficitul să înceapă să scadă, să se ajusteze şi datoria să fie neutralizată treptat prin veniturile suplimentare care vin la buget şi, de ce nu, la un moment dat să ne aducă excedent. Nu consider că este momentul să ajustăm pe taxe”, a explicat Adrian Câciu.
Investițiile, singura cale văzută de ministru
Adrian Câciu a subliniat că este important ca toată lumea să înțeleagă că suntem parteneri la aceeași masă.
Ministrul a afirmat că economia trebuie să fie capabilă să se adapteze la schimbări și să nu mai depindă de stimulii economici, ci doar de investiții, deoarece economia globală a funcționat mult timp pe baza unor „perfuzii”.
Câciu a accentuat necesitatea de a ieși din această paradigmă a perfuziilor și de a trece la una a dezvoltării în toate aspectele. De asemenea, a menționat că statul român trebuie să se reformeze, iar economia să se reconvertească spre investiții.
„Oameni buni, haideţi să şi recunoaştem că jumătate din PNNR înseamnă deficit. Deci, atâta timp cât ne asumăm să facem acest PNRR trebuie să ne asumăm şi această presiune pe deficit, de 14 miliarde de euro, pentru că nu s-a spus asta.
Toată lumea vorbeşte de PNNR, e foarte bine să-l facem, e foarte bine să-l realizăm. Noi avem o discuţie cu Comisia Europeană amplă şi nu suntem singurul stat”, a completat Adrian Câciu.
Franța, Spania și Italia colaborează pentru flexibilizarea regulilor din PNRR
Potrivit lui Adrian Câciu, Franța, Spania și Italia sunt în discuții pentru a găsi soluții care să permită flexibilizarea regulilor din PNRR.
Aceasta nu se datorează unei lipse de voință, ci și faptului că, în Europa, nivelul de absorbție al PNRR se află la aproximativ 30% după jumătatea perioadei de implementare, ceea ce constituie un semnal de alarmă, având în vedere că mai rămân doar un an și jumătate.