Ungaria, atac dur la UE: Europa e în minoritate la ONU, iar oficialii săi sunt ignorați

Ungaria, atac dur la UE: Europa e în minoritate la ONU, iar oficialii săi sunt ignorați Comisia Europeană. Sursa foto: Arhiva EVZ

Péter Szijjártó, ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, a spus că Uniunea Europeană este în minoritate la Adunarea Generală a ONU, iar oficialii săi nu sunt luaţi în serios din cauza politicii arogante.

„Şi acum, cei de la Bruxelles încearcă să facă în aşa fel încât toţi miniştrii de externe ai Uniunii Europene să fie îngrădiţi, să nu negocieze cu cine vor ei, să nu spună nimic ce ar putea să nu placă Bruxelles-ului” – a afirmat acesta.

Péter Szijjártó, despre oficialii de la Bruxelles

Ministrul ungar consideră că oficialii de la Bruxelles încep să conteste şi dreptul la existenţă a politicilor externe naţionale suverane.„Chiar au cerut săptămâna trecută ca fiecare să transmită cu cine urmează să se întâlnească bilateral aici. Vă puteţi imagina ce am răspuns noi la această solicitare (.) Practic, cei de la Bruxelles încep să conteste şi dreptul la existenţă a politicilor externe naţionale suverane, chiar şi aici, la New York” – a adăugat Péter Szijjártó.

Ministrul ungar de externe

Peter Szijjarto. Sursa foto: Facebook

Extinderea programului ungar al Cardurilor Naţionale

El a mai spus că la şedinţă se va discuta şi despre extinderea programului ungar al Cardurilor Naţionale, care prevede ce oportunităţi vor avea cetăţenii din Belarus şi Rusia pentru intrarea facilitată. „În această dezbatere, cred că cifrele ar trebui să joace un rol important, aşa că am verificat cum stă Europa în această privinţă” – a precizat şeful diplomaţiei ungare. „De exemplu, anul trecut, statele membre ale Uniunii Europene au eliberat peste 280.000 de permise de şedere pentru cetăţenii belaruşi (…) Dintre acestea, Ungaria a emis 270. Nu 270 000, ci 270 din 280 000. Polonezii au emis 255 000, iar lituanienii, care ne critică constant, au emis şi ei 16 000” – a subliniat politicianul.

Ne puteți urmări și pe Google News
Peter Szijjártó

Peter Szijjártó. Sursă foto: facebook.com/szijjarto.peter.official

Oficialii UE nu sunt luați în serios

Ministrul ungar a mai spus că în UE faptele continuă să conteze mai puțin și că oficialii UE nu sunt luați în serios la New York. Acesta a declarat că țările din afara Europeri preferă să colaboreze cu state mai raționale.

„Se vede că în Uniunea Europeană faptele continuă să conteze mai puţin şi că se desfăşoară o politică externă dogmatică, ideologică şi stigmatizantă. Din această cauză, Uniunea Europeană este în minoritate aici, la New York, din această cauză oficialii UE nu sunt luaţi în serios la New York şi, din această cauză, ţările din afara Europei preferă să negocieze cu statele membre raţionale” – a concluzionat ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior.

Revista presei