Schimbările cheie făcute de Apple la iPhone 16. Ghid pentru utilizatori

Schimbările cheie făcute de Apple la iPhone 16. Ghid pentru utilizatori Iphone16. Sursa foto:Apple

Lansate pe 9 septembrie 2024, iPhone 16 și iPhone 16 Plus sunt actualele telefoane emblematice Apple, vândute alături de modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max.

iPhone 16 și iPhone 16 Plus au un cip A18 actualizat care suportă Apple Intelligence, un sistem de cameră cu două lentile care face fotografii excelente, un buton Camera Control pentru acces rapid la cameră și un buton Action personalizabil. Prețul începe de la 799 $. Pentru cei care sunt în căutarea unei trepte superioare, Apple are modelele iPhone 16 Pro cu cip A18 Pro actualizat, ecrane mai mari, tehnologie de afișare ProMotion și sistem de cameră cu trei lentile.

„Dacă veniți de la un iPhone 13 sau anterior, iPhone 16 este un upgrade excelent, deoarece primiți noul cip super rapid și suportul Apple Intelligence, dar primiți și caracteristicile modelelor anterioare, cum ar fi detectarea accidentelor și SOS de urgență prin satelit.

Pentru cei care doresc un dispozitiv mai accesibil, Apple oferă și iPhone SE de 429 de dolari cu tehnologie mai veche, iPhone 15 și iPhone 15 Plus de generație anterioară cu prețuri începând de la 699 de dolari și iPhone 14 și iPhone 14 Plus cu prețuri începând de la 599 de dolari”, se arată într-o analiză făcută de macrumors.com.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ghidul cumpărătorului. Componența iPhone 16 2024

În timp ce unele dintre cele mai bune caracteristici sunt rezervate modelelor iPhone 16 Pro pentru a face costul suplimentar să merite pentru consumatori, iPhone 16 și iPhone 16 Plus sunt dispozitive care vor rezista mulți ani.

În ceea ce privește designul, modelele iPhone 16 arată aproape identic cu modelele iPhone 15, cu o ramă din aluminiu, spate din sticlă mată și Dynamic Island. Insula dinamică găzduiește camera frontală TrueDepth și alți senzori pentru autentificarea Face ID. Ecranul OLED Super Retina XDR este protejat de un scut ceramic de ultimă generație care este cu 50% mai rezistent.

Aspectul general nu s-a schimbat, dar Apple a introdus o nouă cameră verticală în spate care înlocuiește camera diagonală anterioară și există, de asemenea, două butoane noi: butonul de acțiune și butonul de control al camerei.

Cipul A18

iPhone 16 și 16 Plus sunt disponibile fiecare în cinci opțiuni de culoare: ultramarin, teal, roz, alb și negru. Există un port USB-C pentru încărcare, dar transferurile de date pe aceste modele rămân la aceleași viteze USB 2.0 care erau disponibile anul trecut.

Apple a prezentat un nou cip A18 de ultimă generație cu 3 nanometri care suportă toate funcțiile Apple Intelligence din iOS 18, cum ar fi Writing Tools, Siri modernizat, Genmoji, Image Playground și multe altele. Acesta are un CPU cu 6 nuclee și un GPU cu 5 nuclee.

Neural Engine cu 16 nuclee rulează modele de învățare automată de până la două ori mai rapid decât cipul A16, în timp ce CPU este cu 30% mai rapid, iar GPU este cu 40% mai rapid și cu 35% mai eficient cu suport pentru ray tracing bazat pe hardware.

iPhone 16. Butonul de control al camerei

Designul intern a fost re-arhitecturat pentru a îmbunătăți disiparea căldurii și performanța cipului. Cu noul design termic și îmbunătățirile aduse cipului A18, A18 suportă performanțe susținute cu până la 30% mai mari pentru jocuri.

Apple a adus butonul iPhone 15 Pro Action la întreaga gamă în acest an, astfel încât utilizatorii iPhone 16 pot accesa o varietate de funcții personalizabile, cum ar fi lanterna, camera foto, Shazam, Translate și multe altele.

Există un buton de control al camerei complet nou, care este ca un buton de acțiune pentru cameră. Acesta este sensibil la atingere și presiune și poate fi utilizat pentru a lansa camera și a face o fotografie, a captura un videoclip și a regla tot felul de setări ale camerei. Apple l-a modelat după butonul obturator al unei camere DSLR și funcționează în același mod. Aplicațiile terțe pot, de asemenea, să profite de butonul Camera Control.

Camera Control va fi utilizată pentru inteligența vizuală

Mai târziu în acest an, Camera Control va fi utilizată pentru inteligența vizuală, o nouă caracteristică AI care poate spune utilizatorilor despre obiecte și locuri. Orientați camera către un obiect și faceți click și țineți apăsat pe Camera Control pentru a obține mai multe informații despre acesta. În cazul unui restaurant, inteligența vizuală afișează informații precum orarul și meniul.

Pentru a însoți butonul Camera Control, Apple a adăugat o cameră Fusion de 48 de megapixeli cu un zoom Telephoto de calitate optică 2x care este decupat din captura completă a camerei. Apple spune că este ca și cum ai avea două camere într-una singură. Există, de asemenea, o nouă cameră Ultra Wide de 12 megapixeli cu autofocus și suport pentru fotografia macro. Ultra Wide adună de până la 2,6 ori mai multă lumină pentru o calitate mai bună a imaginii în condiții de lumină scăzută. Dispunerea verticală a camerei suportă capturarea de fotografii și videoclipuri spațiale care pot fi vizualizate pe Apple Vision Pro.

Stiluri fotografice de ultimă generație

Există o gamă de stiluri fotografice de ultimă generație care permit utilizatorilor să ajusteze culoarea, evidențierea și umbrele în timp real. Ajustările pot fi aplicate culorilor specifice mai degrabă decât întregii imagini, iar Apple permite controlul granular asupra intensității și tonului efectelor. Stilurile pot fi redate în timpul previzualizării live sau adăugate după realizarea unei fotografii.

Instrumentul care reduce zgomotul produs de vânt

Videoclipurile sunt capturate cu Spatial Audio pentru un sunet mai captivant cu AirPods sau Vision Pro și există o nouă funcție Audio Mix pentru ajustarea sunetului după captură pentru a vă concentra pe vocea persoanei din cameră, pentru a face să pară că un videoclip a fost înregistrat într-un studio profesional sau pentru a poziționa pistele vocale în față și zgomotele ambientale în sunet surround. Un instrument de reducere a zgomotului produs de vânt reduce zgomotul nedorit pentru o calitate audio îmbunătățită.

 iPhone 16. Durata bateriei

Dimensiunea bateriei a fost mărită, iar datorită îmbunătățirii eficienței, bateria durează cu până la două ore mai mult decât bateria iPhone 15. iPhone 16 Plus suportă până la 27 de ore de redare video, în timp ce iPhone 16 suportă până la 22 de ore de redare video.

iPhone 16. Apple

iPhone 16.. Sursa foto: Apple

Apple a adăugat încărcare MagSafe 25W mai rapidă pentru noile modele iPhone 16, deși este necesar un nou încărcător MagSafe care acceptă încărcarea mai rapidă. Cu o încărcare MagSafe de 25W, un iPhone 16 se poate încărca până la 50% în 30 de minute. De asemenea, este acceptată încărcarea Qi2 de 15 W.

Ca și în cazul ultimelor generații, modelele iPhone 16 suportă conectivitatea 5G (atât sub-6GHz, cât și mmWave în Statele Unite). În Statele Unite, modelele iPhone se livrează din nou fără o cartelă SIM fizică, deoarece operatorii folosesc acum eSIM. Conectivitatea Wi-Fi 7 mai rapidă și mai eficientă este acceptată, la fel ca și Bluetooth 5.3.

 

 

Revista presei