Străinii care forțează frontierele României. Granița cu Republica Moldova, în top

Străinii care forțează frontierele României. Granița cu Republica Moldova, în top Sursa foto Arhiva EVZ

Aproape 3.000 de încercări de trecere ilegală a frontierei în primele opt luni ale anului 2024. Poliția de Frontieră a dat amenzi a căror valoare depășește 11,5 milioane de lei.

Poliția de Frontieră arată că migrația ilegală e la cote alarmante

În primele opt luni ale anului 2024, aproape 3.000 de cetățeni străini au fost prinși în tentativa de a traversa ilegal frontiera României, potrivit unui raport al Poliției de Frontieră. În acest interval, polițiștii de frontieră au aplicat peste 15.000 de amenzi contravenționale, cu o valoare cumulată de 11,5 milioane de lei, cele mai multe sancțiuni fiind înregistrate la granița cu Republica Moldova.

Conform bilanțului prezentat, 2.837 de cetățeni străini au încercat să treacă ilegal granițele României în perioada ianuarie-august 2024. Dintre aceștia, 980 au fost prinși pe sensul de intrare în țară, iar 1.857 pe sensul de ieșire. Majoritatea încercărilor de trecere ilegală au avut loc la frontiera cu Republica Moldova, unde au fost aplicate 62% dintre amenzile date.

O creștere semnificativă a fost observată în cazul cetățenilor ucraineni. Aproximativ 9.500 de ucraineni au încercat să intre ilegal în România, majoritatea devenind ulterior solicitanți de azil sau de protecție temporară. Situația a fost influențată de schimbările legislative privind recrutarea obligatorie în Ucraina, care au determinat mulți cetățeni să caute refugiu în țările vecine, arată raportul Poliției de Frontieră.

Ne puteți urmări și pe Google News

Amenzi considerabile date de Poliția de Frontieră

Din totalul de 26.800 de fapte ilegale constatate de Poliția de Frontieră, peste 11.700 au fost infracțiuni, majoritatea legate de migrația ilegală, fals și uz de fals, și regimul circulației. În vederea combaterii acestor fenomene, autoritățile au intensificat măsurile de securitate. Numărul patrulelor a crescut, iar echipamentele de supraveghere la frontierele cu Serbia, Bulgaria și Ungaria au fost modernizate. În plus, au fost organizate misiuni de supraveghere aeriană și colaborări cu alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne pentru gestionarea migrației ilegale.

Polițiștii de frontieră au reținut și confiscat, în primele opt luni ale anului, 1.750.000 de pachete de țigări de contrabandă, în valoare de peste 35 de milioane de lei, precum și peste 6,3 tone de tutun și o tonă de tutun pentru narghilea. De asemenea, în domeniul combaterii infracțiunilor legate de proprietatea intelectuală, au fost depistate bunuri contrafăcute în valoare semnificativă, incluzând articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și produse cosmetice purtând mărci protejate.

Combaterea traficului de droguri și a braconajului piscicol

Pe lângă migrația ilegală, polițiștii de frontieră au intensificat eforturile pentru combaterea traficului de droguri. În perioada analizată, au fost descoperite 245 de kilograme de canabis, 40 de kilograme de amfetamină, un kilogram de cocaină și alte substanțe psihotrope. Aceste capturi au fost realizate în cadrul unor operațiuni complexe desfășurate în punctele de trecere a frontierei.

Sursa: Poliția de Frontieră Română

De asemenea, braconajul piscicol a reprezentat un domeniu de interes pentru Poliția de Frontieră. În primele opt luni ale anului, au fost înregistrate 336 de infracțiuni legate de acest fenomen și au fost aplicate 781 de contravenții, cu o valoare totală de 365.200 lei. Peste 19.500 de metri de plase de pescuit și 3,5 tone de pește au fost confiscate în cadrul acțiunilor de combatere a braconajului.

Confiscarea autovehiculelor furate

În cadrul măsurilor de securizare a frontierei, polițiștii au identificat și confiscat 222 de autovehicule furate, inclusiv autoturisme, camioane și motociclete. Aceste vehicule erau semnalate ca fiind furate în diverse țări din Uniunea Europeană. Persoanele implicate proveneau din mai multe state, inclusiv Bulgaria, Serbia, Polonia și Ucraina.

Revista presei