Atacul pregătit de Rusia în prag de iarnă. Scenariul serviciilor de spionaj ucrainene

Atacul pregătit de Rusia în prag de iarnă. Scenariul serviciilor de spionaj ucrainene Centrală nucleară. Sursa foto: Energoatom / Facebook

Ministrul ucrainean de externe, Andrii Sîbiga, a declarat sâmbătă că Rusia intenționează să lanseze atacuri asupra instalațiilor nucleare din Ucraina înainte de venirea iernii.

În acest context, el a solicitat AIEA și partenerilor internaționali ai Kievului să instituie misiuni permanente de monitorizare în jurul centralelor nucleare ale țării.

Ucraina solicită măsuri de protecție pentru centralele nucleare

Șeful diplomației ucrainene a anunțat că, potrivit informațiilor provenite din serviciile de spionaj ucrainene, Kremlinul se pregătește să efectueze atacuri asupra unor instalații nucleare esențiale din Ucraina înainte de venirea iernii.

„Sunt vizate în special dispozitivele de distribuţie deschise (de la centrale nucleare) şi substaţii de transmisie, esenţiale pentru funcţionarea în siguranţă a unităţilor nucleare”, a adăugat ministrul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Andrii Sîbiga nu a oferit detalii despre motivele pentru care Kievul suspectează că astfel de atacuri sunt planificate.

Până în prezent, Moscova nu a reacționat la aceste afirmații.

Atac nuclear

Atac nuclear. Sursa foto: EVZ

Se cere o reacție rapidă din partea comunității internaționale

Andrii Yermak, șeful de cabinet al președintelui din Ucraina, a solicitat o reacție promptă din partea comunității internaționale în fața amenințării unui atac asupra unei centrale nucleare.

„Aceasta este o pregătire pentru un posibil scenariu de dezastru nuclear. Rusia este un terorist.

Trebuie să fie opriți aici și acum. Țările din Vest și din Sudul Global trebuie să reacționeze ferm la pregătirile pentru teroare”, a transmis Yermak.

Putin, Rusia

Putin. Sursa foto: captură YT

Ucraina acuză Rusia de șantaj nuclear

Rusia a desfășurat o campanie de bombardament aerian asupra rețelei electrice din Ucraina începând din toamna anului 2022, după invadarea țării la începutul acelui an.

Ucraina a acuzat anterior Rusia de șantaj nuclear după ce, în martie 2022, forțele ruse au preluat controlul asupra centralei nucleare de la Zaporijie, cea mai mare din Europa, la începutul invaziei, potrivit Reuters.

Cele două părți s-au acuzat constant că atacă zonele din jurul centralei, ceea ce a dus, în repetate rânduri, la întreruperea alimentării cu energie electrică a acesteia, sporind riscul unei pene de curent ce ar putea declanșa un accident nuclear.

Revista presei