Animalele de companie, adevărați terapeuți. Efectele asupra psihicului uman

Animalele de companie, adevărați terapeuți. Efectele asupra psihicului uman Animale de companie, sursa foto: wikipedia

Imaginați-vă că veniți acasă după o zi lungă de muncă și sunteți întâmpinați de un câine care dă din coadă sau de o pisică care toarce încet. Pentru mulți oameni, aceste momente cu un animal de companie sunt printre cele mai importante din ziua lor. În prezent, există din ce în ce mai multe dovezi conform cărora compania animalelor oferă beneficii psihologice transformatoare pentru bunăstarea oamenilor.

Un studiu realizat de Damien a analizat interacțiunile om-animal. Și a dezvăluit impactul pozitiv semnificativ al companiei animalelor asupra bunăstării umane.

De ce este importantă compania animalelor

Legătura dintre oameni și animale este puternică. Cu rădăcini care se întind în urmă cu mii de ani. Deși ideea animalelor ca însoțitori nu este nouă, studiul realizat de Damien și colegii săi (Riggs et al., 2024) a readus în atenție multitudinea de moduri în care animalele ne îmbogățesc viața. Acest studiu oferă dovezi solide că încurajarea relațiilor om-animal poate spori bunăstarea generală a oamenilor.

Relevanța acestei cercetări constă în faptul că oferă o resursă valoroasă pentru a ne ajuta să înțelegem beneficiile psihologice ale companiei animalelor pentru oameni. Constatările rezonează cu principiile de bază ale psihologiei pozitive. Un domeniu axat pe ceea ce face ca viața să merite trăită. Și subliniază punctele forte, virtuțile și factorii care contribuie la o viață împlinită.

Ne puteți urmări și pe Google News

Psihologia pozitivă

Conform teoriei PERMA a lui Seligman (2011), bunăstarea cuprinde emoții pozitive, angajament, relații, sens și realizare. Toate sunt domenii în care compania animalelor poate avea un impact important. De exemplu, persoanele se simt iubite și vindecate atunci când interacționează cu animalele lor de companie. Acest lucru este în concordanță cu principiul psihologiei pozitive de a construi conexiuni semnificative ca bază pentru bunăstare.

În plus, s-a demonstrat că dragostea și interacțiunile cu animalele au o influență pozitivă asupra bunăstării umane. Interacțiunile pline de iubire cu animalele contribuie la consolidarea legăturilor. Simplul act de a mângâia un companion sau de a răspunde la privirea prietenoasă a acestuia poate activa eliberarea de oxitocină la om. Cu cât legătura este mai strânsă, cu atât mai multă oxitocină este eliberată. Aceste interacțiuni om-animal contribuie la cultivarea emoțiilor pozitive.

Rezultatele studiului

Studiul realizat de Damien și colegii săi este deosebit de convingător deoarece examinează experiențele oamenilor din Australia, Statele Unite și Regatul Unit. Oferă o înțelegere cuprinzătoare a modului în care compania animalelor îmbunătățește bunăstarea umană. În ciuda diferențelor demografice, studiul a găsit dovezi consistente că însoțirea animalelor a fost asociată cu o mai mare bunăstare în rândul participanților din aceste trei țări occidentale. Studii similare efectuate în țările asiatice au confirmat beneficiile companiei animalelor pentru oamenii din aceste locații.

O constatare cheie a fost că beneficiile sunt mai pronunțate pentru persoanele care mențin interacțiuni sociale regulate. Asta comparativ cu cele care sunt izolate social și trăiesc exclusiv cu animale. În plus, interacțiunile cu animalele au loc nu numai în medii domestice. Ci se extind și în spații în aer liber, cum ar fi jocul cu alte animale de companie în parcurile destinate animalelor de companie. Acest lucru sugerează că interacțiunile sunt o formă de exercițiu social, informează psychologytoday.com

Revista presei