Inundațiile din Galați. Traian Băsescu critică intervenția Guvernului

Inundațiile din Galați. Traian Băsescu critică intervenția Guvernului Sinistrați așteptând să fie salvați. Sursa foto: Faccebook

Traian Băsescu, fostul președinte al României acuză incompetența autorităților, implicit a Guvernului, în gestionarea inundațiilor din Galați. În opinia sa, oamenii trebuiau avertizați din timp, cu privire la viituri prin mesaje Ro-Alert.

Dacă populația din Galați ar fi fost avertizată din timp prin mesaje Ro-Alert, dezastrul provocat de inundații putea fi evitat. Fostul șef al statului acuză incompetența autorităților care nu au dorit să inducă panica.

Traian Băsescu revoltat de autorități

Fostul președinte susține că viețile oamenilor puteau fi salvate, iar pagubele materiale putea fi limitate. Traian Băsescu susține că oamenii trebuiau avertizați prin mesaje Ro-Alert cu privire la inundațiile care urmau. Așa, susține el, aceștia se puteau pune la adăpost și își puteau salva agoniseala sau animalele din curte. Luați pe nepregătite deoarece autoritățile nu au dorit să inducă panica, gălățenii au avut mai mult de suferit.

„Ro-Alert.  Guvernul inundat de incompetenţă. Ro-Alert, un sistem care nu a fost folosit la Galaţi pentru a nu panica oamenii. Asta este explicaţia neghioabă a unui responsabil de funcţionarea sistemului Ro-Alert. Dacă Ro-Alert ar fi funcţionat, cu certitudine ar fi murit mai puţini oameni, cu certitudine dezastrul cauzat de ape în gospodării ar fi fost mult mai mic”, a transmis Traian Băsescu, într-un mesaj pe Facebook.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fostul șef al statului susține că oamenii ar fi avut mai multe șanse în fața viiturii, dacă erau avertizați din vreme. Anunțați prin mesaj Ro-Alert aceștia și-ar fi putut salva lucrurile din gospodărie, în podurile caselor. Or, și-ar fi urcat bătrânii și bolnavii în mașini ca să-i ducă la loc sigur. De asemenea, ar fi avut timp ca să-și salveze animalele din gospodărie, ducându-le pe locuri mai ridicate sau eliberându-le.

„Cu un mesaj Ro-Alert lansat în timp util, oamenii şi-ar fi salvat lucrurile din gospodărie urcându-le în podurile caselor, şi-ar fi pus în maşini bătrânii, vecinii bolnavi, actele, lucruri mărunte şi se refugiau în locuri mai sigure sau şi-ar fi dezlegat câinii şi îşi duceau animalele pe locuri mai ridicate”, a mai transmis Băsescu.

Băsescu la inundații

Băsescu la inundații Sursa foto kristofer.ro

Consecințele dezastrului de la Galați

În lipsa unei avertizări, populația nu a știut la ce să se aștepte și a fost luată pe nepregătite, spune Traian Băsescu. Consecințele acestui dezastru au fost mii de case avariate sau distruse și tot atâți oameni care trebuie să ia viața de la capăt.

„Efectele neavertizării populaţiei inclusiv prin Ro-Alert le vedem. Mii de case distruse, mii de oameni trebuie să-şi ia viaţa de la capăt”, a mai arătat Băsescu.

În acest context, fostul șef al statului se întreabă retoric dacă va răspunde cineva pentru ceea ce s-a întâmplat. El a acuzat incompetența guvernului condus de Marcel Ciolacu.

„Oare va răspunde cineva? Acesta este un mesaj Ro-Alert pentru viitură de incompetenţă la guvern”, a mai scris Traian Băsescu pe Facebook.

 Traian Băsescu confirmat de bilanțul inundațiilor

Inundațiile de zile trecute au provocat distrugeri uriașe în județele Galați și Vaslui. Mai mult de 5.000 de gospodării au fost inundate în Galaţi şi Vaslui. În viituri au murit șapte persoane, confirmând spusele lui Traian Băsescu.

Judeţele Galaţi şi Vaslui au fost lovite de inundaţii săptămâna trecută, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Cel mai grav afectat a fost judeţul Galaţi,unde inundațiile au lovit în aceleași zone ca și în 2013 și 2016. Oamenii au pierdut toată agoniseala și sunt nevoiți să înceapă viața de la capăt. În cazul unora se întâmplă a treia oară în ultimii 11 ani.

Deși situația era cunoscută și au promis că vor găsi soluții, încă din 2013, autoritățile nu au făcut nimic. Acum politicienii, responsabili pentru nenorocire, îi îndeamnă pe sinistrați să se gândească la viitor. Toți vor să dea impresia că sunt empatici și implicați și, mai ales competenți. Competență pe care au tot ratat să și-o demonstreze.

Și, precum au făcut în 2013 și 2016, fără să se țină de cuvânt promit că vor lua măsuri ca pe viitor să nu se mai întâmple. Promisiuni electorale, ce vor fi uitate, probabil, imediat ce pământul se va usca, iar alegerile se vor încheia.