Culisele unei demisii la vârful Comisiei Europene

Culisele unei demisii la vârful Comisiei Europene Thierry Breton. Sursa foto: Facebook / European Commission

Francezul Thierry Breton și-a anunțat luni demisia din Comisia Europeană cu efect imediat, într-o scrisoare trimisă președintei acesteia, Ursula von der Leyen, transmisă pe contul său X.

Comisarul european pentru piața internă, Thierry Breton, a trântit ușa Comisiei Europene luni, 16 septembrie, spunând că a fost dezavuat de președinta Ursula von der Leyen, în toiul negocierilor privind componența noii echipe. Președintele francez, Emmanuel Macron, l-a propus luni pe ministrul său de externe demisionar, Stéphane Séjourné, să-l înlocuiască.

Această plecare zdrobitoare a fostului ministru francez, în vârstă de 69 de ani, cufundă microcosmosul Bruxelles în stupoare, în situaţia în care numele și portofoliile noilor comisari erau potențial așteptate marți, scrie france24.com.

"Demisionez din funcția mea de comisar european, cu efect imediat", a anunțat Thierry Breton într-o scrisoare către Ursula von der Leyen, publicată dimineața pe rețeaua de socializare X.

Ne puteți urmări și pe Google News

Oficial candidat al lui Emmanuel Macron, acesta a explicat că șefa executivului european, care îşi formează echipa pentru un nou mandat de cinci ani, "a cerut Franței să retragă numele lui".

"Acum câteva zile, chiar în ultima parte a negocierilor privind componența viitorului Colegiu, ați cerut Franței să-mi retragă numele – din motive personale pe care în niciun caz nu le-ați discutat direct cu mine – și ați propus, ca un compromis politic, un portofoliu pretins mai influent pentru Franța în cadrul viitorului Colegiu al Comisarilor", a scris Thierry Breton.

"Vă va fi propus un alt candidat" de către Franţa, a adăugat el.

A fi comisar european "a fost o onoare", subliniază fostul ministru francez, dar "în lumina ultimelor evoluții – care demonstrează încă o dată o guvernare îndoielnică – trebuie să concluzionez că nu-mi mai pot exercita funcțiile în cadrul Colegiului", conchide el.

Potrivit unui purtător de cuvânt, președinta Ursula von der Leyen a acceptat demisia lui Thierry Breton și "îi mulțumește pentru munca depusă".

Relații notoriu tensionate

Relațiile dintre lidera germană și Thierry Breton au fost notoriu tensionate de când acesta din urmă a preluat, în primăvară, conducerea unei fronde în cadrul executivului de la Bruxelles pentru a contesta stilul de management al președintei, considerat puțin colectiv.

Francezul pusese public la îndoială etica Ursulei von der Leyen după numirea la sfârșitul lunii ianuarie a unui emisar responsabil de întreprinderile mici și mijlocii, o funcție bine plătită în cadrul Comisiei.

Postul a fost atribuit europarlamentarului german din Partidul Popular European (dreapta) Markus Pieper, cu câteva săptămâni înainte de un congres de la București la începutul lunii martie, în cadrul căruia PPE a susținut un al doilea mandat pentru Ursula von der Leyen.

Controversa a dus la un vot de neîncredere în Parlamentul European împotriva Ursulei von der Leyen, în plină campanie pentru alegerile europene din iunie, și în final la retragerea lui Markus Pieper.

Realesă în cele din urmă în funcția de șefă a Comisiei, în iulie, Ursula von der Leyen urma să prezinte marți numele și portofoliile noilor comisari liderilor de grup din Parlamentul European, în marja unei sesiuni plenare la Strasbourg.

Exercitiu de echilibristică

Ursula von der Leyen, Bruxelles

Ursula von der Leyen Sursă foto: Dreamstime

Componența executivului european ţine de un act de echilibristică, dezvăluind ponderea statelor membre, a forțelor politice și a orientărilor executivului european.

Înainte de retragerea lui Thierry Breton, situația era deja incertă din cauza unui blocaj din partea Sloveniei, unde este în așteptare aprobarea noii candidate Marta Kos de către Parlamentul național.

Plecarea lui Thierry Breton, care se impusese ca o figură a executivului de la Bruxelles, atacând abuzurile de putere ale giganților digitali precum X sau TikTok, complică și mai mult ecuația.

Vine după o controversă pe care liderii încearcă cât pot de bine să o dezumfle, referitoare la lipsa femeilor din noua echipă care se formează.

După demisia surprinzătoare a comisarului francez actual, europarlamentarul ecologist Marie Toussaint a subliniat imediat "oportunitatea ca Emmanuel Macron să numească o femeie care să contribuie la paritate în cadrul Comisiei".

A fost propus Stéphane Séjourné

Emmanuel Macron l-a propus în cele din urmă pe ministrul său de externe demisionar, Stéphane Séjourné, drept comisar european "concentrat pe problemele de suveranitate industrială, tehnologică și competitivitate europeană", a anunțat Palatul Elysée.

Stéphane Séjourné a fost "președintele grupului Renew (centriști și liberali n. red.) în Parlamentul European în legislatura precedentă și îndeplinește toate criteriile cerute. Angajamentul său european îi va permite să ducă la îndeplinire pe deplin această agendă de suveranitate", adaugă președinția. (Traducerea-Rador)

 

 

Revista presei