Decizie crucială pentru șoferi, la ICCJ. Ce măsuri se vor introduce

Decizie crucială pentru șoferi, la ICCJ. Ce măsuri se vor introduce Poliție. Sursa foto: IPJ Constanța/ Facebook

Noi reguli privind conducerea sub influența drogurilor. În urma deciziei luate de ÎCCJ putea fi introdus un prag pentru sancționarea șoferilor. Judecătorul raportor arată că nu este suficient să se stabilească dacă șoferul a consumat droguri.

Argumentele judecătoarei Lucia Rog

„«Persoană aflată sub influența unor substanțe psihoactive» se referă atât laprezenta substanței psihoactive în probele biologice, cât și la aptitudinea acesteia de a putea determina afectarea capacității de a conduce a autorului faptei”, arată judecătoarea de la ÎCCJ.

Judecătoarea a ajuns la concluzia că polițiștii de la Rutieră trebuie să aibă mai multe date despre șoferii în cauză. Astfel, aceștia ar putea fi nevoiți să demonstreze în ce măsură le-a fost afectată capacitatea de a conduce.

Regula aplicată și în cazul celor care au consumat alcool

Regula aplicată în cazul șoferilor bănuiți că au consumat droguri este asemănătoare cu cea valabilă pentru alcool.

Ne puteți urmări și pe Google News

Luni, Completul pentru dezlegarea unor chestiuni de drept de la ÎCCJ va stabili dacă este acceptată această variantă. În acest sens, pragul dincolo de care se aplică sancțiunile ar putea fi stabilit la un anumit nivel.

Proces, droguri

Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

„Capacitatea de a conduce a unui șofer este considerată a fi afectată după ce o expertiză medico-legală toxicologică stabilește că funcțiile psihice, senzoriale și neuromotorii sunt influențate  de prezența în organism a substanțelor psihoactive și este depășită o anumită concentrație (prag) al acestora în organism”, se arată în document.

Droguri la volan. Ce se va schimba

Potrivit magistratului-raportor,simpla prezență în corp a unor urme de droguri nu este suficientă. Pentru aplicarea unei sancțiuni ar fi nevoie de o analiză toxicologică. Astfel, datele rezultate ar urma să includă și cantitatea de substanță. În acest sens, polițiștii de la Rutieră vor putea aprecia dacă a fost sau nu afectată capacitatea de conducere.

Șoferi

Șofer. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Înainte de a da undă verde propunerii, judecătoarea Lucia Rug a analizat soluțiile IML, CCR, precum și ale altor instanțe din țară.

Conform IML, prezența în organism a unor urme de droguri nu înseamnă că   ar fi afectată capacitatea de a conduce autoturismul. De cealaltă parte, CCR a arătat că nu este necesară o astfel de constatare.

Revista presei
Cealaltă soră