Risc mare la pensie: perioadele care nu aduc puncte de vechime

Risc mare la pensie: perioadele care nu aduc puncte de vechime Recalcularea pensiei. Sursa foto: Arhiva EVZ

Noua lege a pensiilor a adus o serie de schimbări în ceea ce privește cuantumul acesteia, dar și modul în care este calculată. Reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt au explicat cum se calculează corect pensia.

Cum se calculează corect pensia

În cadrul unei conferințe de presă, reprezentanții Casei Județene de Pensii Olt au clarificat mai multe concepte esențiale legate de stabilirea dreptului lapensie și de calculul acesteia, conform noilor reglementări introduse de legea pensiilor care a intrat în vigoare la 1 septembrie 2024. Această reformă a generat un număr semnificativ de solicitări din partea pensionarilor, care se adresează zilnic funcționarilor pentru a obține explicații suplimentare privind noile modalități de calcul al pensiilor.

Cum se acordă punctele de stabilitate

Noua lege, care a devenit aplicabilă integral începând cu începutul lunii septembrie 2024, introduce conceptul de stabilitate a asigurării în sistemul public de pensii. Astfel, punctele de stabilitate, ce au generat adesea creșteri semnificative ale pensiilor la recalculare, vor fi acum calculate exclusiv pentru perioadele de cotizare care depășesc 25 de ani.

Pentru stagiul de cotizare contributiv realizat peste 25 de ani contributivi punctele de stabilitate se acordă astfel:

Ne puteți urmări și pe Google News

- 0,50 puncte pentru fiecare an realizat peste 25 de ani;

- 0,75 puncte pentru fiecare an realizat peste 30 de ani;

- un punct pentru fiecare an realizat peste 35 ani.

„Este necesar să se facă distincția între stagiul de cotizare contributiv utilizat la deschiderea dreptului de pensie și stagiul de cotizare contributiv avut în vedere pentru acordarea punctelor de stabilitate, conform noii legi a pensiilor”, fac însă reprezentanții Casei de Pensii Olt o precizare importantă, iar pentru ca noțiunile să fie și mai bine înțelese se oferă explicații suplimentare.

Ion Țiriac primește decizia de pensionare

Bani. Sursa foto: Arhiva EVZ

Cum este afectată pensia de stagiile care nu aduc puncte de stabilitate

Există anumite perioade de stagiu de cotizare care nu contribuie la acumularea punctelor de stabilitate. Aici sunt incluse și anumite intervale de concediu medical, concediu pentru creșterea copilului, și plăți compensatorii. Deși aceste perioade nu generează puncte de stabilitate din cauza lipsei contribuțiilor de asigurări sociale, ele sunt considerate stagii de cotizare contributive atunci când se stabilește dreptul de pensie. Astfel, ele sunt recunoscute pentru calculul drepturilor de pensie, chiar dacă nu influențează acumularea punctelor de stabilitate.

  1. Indemnizație de asigurări sociale în perioada 01.04.2001-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă - concediu medical);
  2. Indemnizație de asigurări sociale în perioada 10.09.2003-01.01.2006 (incapacitate temporară de muncă – concediu medical) care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă, conform prevederilor art. 28 alin. (3) din Legea nr. 360/2023 coroborate cu prevederile art. 10 din HG nr. 1025/2003;
  3. Venit de completare/plăți compensatorii, ulterioare datei de 1 aprilie 2001, conform prevederilor OUG 8/2003 sau altor acte normative cu caracter special, care constituie stagiu de cotizare realizat în condiții speciale de muncă;
  4. Perioadele în care se cumulează pensia din sistemul public sau, după caz, pensia de serviciu acordată în baza unor legi cu caracter special, cu venituri asigurate conform legii (inclusiv pentru situațiile în care beneficiarii au avut calitatea de pensionar în mai multe dosare de pensie).
  5. O perioadă specială o constituie și concediul pentru creșterea copilului. Perioadă ulterioară datei de 1 ianuarie 2006, care este asimilată stagiului de cotizare pentru care nu s-au datorat contribuții de asigurări sociale. Astfel de perioade se iau în calcul, prin excepție, la stabilirea stagiului minim de cotizare contributiv. Dar și al stagiului complet de cotizare contributiv necesar acordării drepturilor de pensie, însă nu se au în vedere la acordarea punctelor de stabilitate.

 

 

Revista presei
Refugiul spionilor