Încă două cazuri pozitive de infectare cu virusul West Nile în Republica Moldova

Încă două cazuri pozitive de infectare cu virusul West Nile în Republica Moldova Sursa foto: Arhiva EvZ

Republica Moldova. Încă două persoane au fost testate pozitiv la infecția cu virusul West Nile (VWN). Este vorba de doi bărbați cu vârstele de 39 și 54 de ani. Ambele cazurile sunt de import. Datele au fost prezentate de Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP).

Cine sunt pacienții infectați cu West Nile

Primul pacient, domiciliat în municipiul Chișinău, în perioada 14 august – 6 septembrie curent, s-a aflat în România, unde a fost înțepat de mai multe ori de țânțari. Al doilea pacient, domiciliat în orașul Tiraspol, a revenit pe 5 septembrie curent din Cehia. Acolo a fost înțepat de țânțari. La întoarcere în Republica Moldova, acesta deja prezenta semne de boală.

Îngrijiri medicale

Tratament spitalizat/Sursa foto: doc.ro

Anterior au fost înregistrate alte două cazuri de infecție cu VWN în țara noastră. Primul caz în anul 2019 și celălalt în luna august a anului curent.

Situația în Europa

De la începutul anului 2024 și până la data de 5 septembrie 2024, 15 țări din Europa au raportat cazuri umane de infecție cu virusul West Nile. Este vorba de Albania, Austria, Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Kosovo, Macedonia de Nord, România, Serbia, Spania și Turcia.

Ne puteți urmări și pe Google News

În România, în perioada 3 iunie – 5 septembrie anul curent, s-au înregistrat 47 de cazuri. 40 dintre acestea au fost confirmate și 7 cazuri asociate cu virusul West Nile. În total s-au înregistrat patru decese.

Virusul West Nile se transmite doar prin înțepătura unui țânțar infectat, dar nu şi de la om la om. Probabilitatea ca cineva să se îmbolnăvească de la o singură înțepătură este foarte redusă.

Simptomele virusului

Virusul se manifestă prin simptome similare cu gripa. Este vorba de oboseală, slăbiciune musculară, febră şi durere intensă de cap, erupţii cutanate pe piept. Majoritatea cazurilor umane (80%) se manifestă asimptomatic sau sub forme ușoare care se vindecă de la sine.

Virusul West Niles, virus, țânțari

Mușcături de țânțar/Sursa foto: Arhiva EvZ

Persoanele în vârstă și persoanele imunocompromise prezintă un risc mai mare de a dezvolta forme severe de boală, inclusiv forme neurologice: rigiditatea mușchilor gâtului, vărsături, sensibilitate crescută la lumină, convulsii.

Măsuri de precauție pentru a evita înțepăturile de țânțar

Specialiștii în sănătate au prezentat recomandări în scopul protejării împotriva infectării cu virusul West Nile. Cetățenii sunt îndemnați să evite expunerea la țânțari. Astfel, purtați haine de culori deschise, cu mâneci lungi, pantaloni și șosete înalte, mai ales seara.

De asemenea, se recomandă utilizarea substanțele care resping țânțarii și substanțele insecticide în locuință sau în jurul locuinței. Montați plase antițânțar la geamuri și uși.

La fel, se recomandă înlăturarea condiţiilor de dezvoltare a țânțarilor. Este vorba de schimbarea regulată a apei folosită pentru adăparea păsărilor, îndepărtarea acumulărilor temporare de apă și gunoiului menajer. La apariția semnelor specifice acestei infecții, persoanele sunt îndemnate să se adreseze la medic.

Virusul West Nile, unul dintre cele mai periculoase virusuri din lume, este transmis prin înţepătura de ţânţar tigru Asiatic. Cele mai multe dintre infectări au loc în sezonul cald, atunci când țânțarii sunt mai activi.

Perioada de incubație a virusului ajunge până la două săptămâni, dar sunt situaţii când primele semne apar și la 2-6 zile de la infectare. În cazul persoanelor cu un sistem imunitar scăzut, simptomele pot debuta tardiv, la 21 de zile.

Revista presei
Sarek