Oamenii de știință au descoperit o „față zâmbitoare” pe Marte. Ar putea conține dovezi uluitoare

Oamenii de știință au descoperit o „față zâmbitoare” pe Marte. Ar putea conține dovezi uluitoare Planeta Roșie. Sursă foto: Wikipedia

Imagini recent publicate ale planetei Marte dezvăluie un depozit de sare „zâmbitoare” pe suprafața planetei roșii.

Un studiu conex sugerează că depozite similare, care au fost lăsate în urmă de lacuri antice, ar putea fi un loc bun pentru a căuta semne ale vieții anterioare pe Marte.

Oamenii de știință au descoperit o „față zâmbitoare”

Astronomii au observat recent o „față zâmbitoare” surprinzătoare radiind de la suprafața planetei Marte. Acest lucru a fost observat în timp ce supravegheau peisajul extraterestru în cadrul unui nou studiu. Structura asemănătoare unui emoticon, care este vizibilă doar în anumite condiții, este rămășița unui lac străvechi. Acesta a secat în urmă cu miliarde de ani. Astfel, ar putea adăposti semne de viață pe Planeta Roșie.

Agenția Spațială Europeană (ESA) a distribuit o imagine a feței zâmbitoare într-o postare pe Instagram la 7 septembrie. Forma zâmbitoare, care este formată dintr-un inel de depozite vechi de clorură de sare cu o pereche de ochi de meteorit, a fost surprinsă de ExoMars Trace Gas Orbiter al ESA, care analizează nivelurile de metan și alte gaze din atmosfera rarefiată a planetei Marte din 2016.

Ne puteți urmări și pe Google News

În mod normal, astfel de depozite ar fi imposibil de distins de restul suprafeței lui Marte. Dar atunci când sunt observate cu ajutorul camerelor cu infraroșu, precum cele de pe ExoMars Orbiter, sărurile apar roz sau violet.

Depozitele de clorură de sare de pe Marte

Fotografia a fost realizată în cadrul unui studiu, publicat la 3 august în revista Scientific Data. În acesta, cercetătorii au creat primul catalog robust al depozitelor de clorură de sare de pe Marte. De asemenea, au folosit imagini de la ExoMars Orbiter. În total, echipa a identificat 965 de depozite diferite răspândite pe planeta extraterestră. Acestea dispun de dimensiuni cuprinse între 300 și 3.000 de metri lățime. În prezent, nu este clar cât de mare este fața zâmbitoare.

Aceste depozite sunt deosebit de importante deoarece „pot oferi condiții optime pentru activitatea și conservarea biologică”, ceea ce le face „o țintă principală pentru explorarea astrobiologică”, au scris cercetătorii în lucrare.

Marte a fost cândva o lume cu apă, cu lacuri, râuri și un ocean puțin adânc, similar cu cele de pe Pământ. Dar undeva între 2 și 3 miliarde de ani în urmă, apa a secat în urma unor schimbări climatice severe. Aceasta a fost determinată probabil de pierderea câmpului magnetic al planetei Marte, care a permis vântului solar să îndepărteze treptat cea mai mare parte a atmosferei planetei și, în cele din urmă, a determinat înghețarea sau evaporarea în spațiu a majorității apei lichide, potrivit livescience.

Revista presei