Militar moldovean ucis la frontiera cu Transnistria

Militar moldovean ucis la frontiera cu Transnistria

Un militar al Republicii Moldova a murit într-un incident petrecut în circumstanţe neclare la frontiera transnistreană.

Soldatul moldovean a murit în condiții neclare

Mlitarul moldovean își desfășura serviciul pe linia de frontieră cu regiunea separatistă Transnistria. El a murit joi, în circumstanţe neclare.

Acest incident este rar, și se petrece la mai mult de 30 de ani de la războiul care a învrăjbit cele două părţi.

În confruntarea armată din 1992, gruparea separatistă rusă a încercat să preia controlul asupra celei mai mari părți a zonei transnistrene a Republicii Moldova.  Gruparea a încercat să preia și  o zonă din Basarabia, din jurul orașului Tighina.

Ne puteți urmări și pe Google News

Războiul a dus la moartea a peste 1.000 de persoane și rănirea a circa 1.500 persoane.

Mii de soldați ruși în zona Transnistreană

După semnarea unui acord, rușii au decis să lase câteva mii de militari în zonă pentru a menține autoritățile autoproclamate din republica separatistă.

Acest lucru a făcut ca  guvernul moldovean să nu mai aibă nici o autoritate asupra regiunii transnistrene, în afară de șase sate din raionul Dubăsari.

Întrucât „Unitățile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului” (UATSN) și-au declarat independența și s-au autointitulat „Republica Moldovenească Nistreană”,  acest conflict continuă și în zilele noastre.

Soldatul a fost rănit mortal cu propria armă

Un comunicat al Ministerului Apărării de la Chişinău a precizat că militarul a fost „rănit mortal, ca urmare a unei împuşcături cu arma pe care o avea în dotare, în timp ce îşi îndeplinea atribuţiile la postul său”.

Ministerul Apărării informează că poliţia şi experţii criminalişti investighează incidentul.

Contingente din Republica Moldova şi din Transnistria separatistă sunt staţionate pe linia care separă cele două părţi. Acestea sunt însoțite de „forţele de menţinere a păcii” ruseşti, care se află acolo de la conflictul petrecut în 1992.

Republica Moldova încearcă anexarea Transnistriei în teritoriul său, însă incidentele de pe linia de frontieră sunt extrem de rare. Ultimul deces al unui militar datează din 2022.

Revista presei