Scandal sexual. Cine a fost ministrul Petre Sălcudeanu, omul învins de poftele carnale

Scandal sexual. Cine a fost ministrul Petre Sălcudeanu, omul învins de poftele carnale

Petre Sălcudeanu, un scriitor de mare forță, a avut o viață foarte interesantă. Născut la 8 septembrie 1930, în localitatea Gligorești, județul Cluj. El aderă la idealurile comuniste încă de adolescent. Ca urmare, a fost trimis de regimul antonescian pe front în prima linie, de unde trece la sovietici în două rânduri.

Carieră strălucită

Sălcudeanu a absolvit Facultatea de Critică și Literatură din Moscova și Facultatea de Filosofie din București. Scriitor, scenarist, membru fondator al Uniunii Scriitorilor din România, fost director general al Studioului cinematografic București, fost președinte al Centrului National al Cinematografiei, Sălcudeanu s-a implicat și în viață politică. El a fost deputat în legislatura 1992-1996 și ministru al Culturii, scurtă vreme, în 1993.

A fost unul dintre cei mai populari scriitori români de romane polițiste, fiind autorul a 25 de romane și scenarii de film. A creat personajul de ficțiune Bunicul, eroul principal al unei serii de romane polițiste.

Cu mâinile curate

În 1971, împreună cu Titus Popovici scrie scenariul filmului Cu mâinile curate – aflat în topul celor mai vizionate filme românești – care va fi publicat, câțiva ani mai târziu, sub formă de carte, cu titlul Ucenicie printre gloanțe.

Ne puteți urmări și pe Google News

În calitate de scenarist, activitate pentru care a rămas cunoscut și apreciat, a semnat scenariile filmelor: Răscoala, Cu mâinile curate, Ultimul cartuș, Toamna bobocilor, Iarna bobocilor, Primăvara bobocilor, La răscrucea marilor furtuni, Munți în flăcări, Bunicul și doi delincvenți, Împușcături sub clar de lună.

Bunicul și o lacrimă de fată

Ăsta e chiar titlul unei cărți semnate de Petre Sălcudeanu, dar se potrivește și scandalului de la Ministerul Culturii, și unul dintre primele scandaluri sexuale din politica românească.

După o zi plină și o seară înecată în vin, ministrul a vrut să bifeze și o partidă de sex. N-a stat mult pe gânduri și i-a făcut avansuri unei femei care era ofițer de serviciu la minister, Luminița Răuț.

Curtată abrupt, femeia nu s-a lăsat însă impresionată de ministru și a alertat presa. Pentru că pe vremea aceea, ministerul cu pricina era în Casa Presei Libere.

Ziariștii sosiți la fața locului l-au prins cu șlițul desfăcut. Și așa Sălcudeanu a devenit primul ministrul demis în urma unui scandal sexual. A murit 12 ani mai târziu, la vârsta de 75 de ani.

 

Revista presei
Seara cea mai neagră