Donald Trump, incapabil să combată minciunile Kamalei Harris

Donald Trump, incapabil să combată minciunile Kamalei Harris Kamala Harris și Donald Trump Sursa foto: X

Membrii comitetului editorial al The Wall Street Journal au analizat dezbaterea de marți seara dintre cei doi candidați pentru 2024.

Kamala Harris a ocolit toate răspunsurile

Kim Strassel - membru al comitetului editorial, scrie rubrica săptămânală „Potomac Watch”:

Telespectatorii care sperau că această dezbatere va fi momentul în care Kamala Harris va trebui, în sfârșit, să răspundă pentru bilanțul sumbru al mandatului Biden-Harris au fost amarnic dezamăgiți. Kamala Harris a schimbat cu îndemânare subiectul la aproape fiecare întrebare directă care i-a fost adresată și nici moderatorii, nici Donald Trump nu au insistat asupra omisiunilor.

Prima întrebare a nopții a fost despre economie și problema sa centrală: inflația din mandatul președintelui Biden. Kamala Harris a evitat-o netulburată pentru a vorbi despre „economia oportunității”. Rugată să explice de ce administrația din care face parte a menținut tarifele impuse de Donald Trump asupra Chinei, având în vedere criticile ei la adresa acestor tarife, Kamala Harris a vorbit despre producția de semiconductori.

Ne puteți urmări și pe Google News

Întrebată dacă susține vreo restricție privind avortul, chiar și în timpul sarcinii târzii, Kamala Harris a spus doar că susține decizia Curții Supreme din cazul „Roe v. Wade” (care acorda femeilor dreptul la avort medical).

Întrebată despre haosul la graniță din timpul mandatului Biden-Harris, ea a pretins că primii trei ani nu s-a gândit la proiectul de lege respins anul acesta.

Trump n-a știut să speculeze răzgândirile Kamalei Harris

Întrebată cu privire la recentele răzgândiri, Kamala Harris a promis că va aborda mai multe dintre acestea, apoi a vorbit doar de una, evitând orice răspuns cu privire la sprijinul pe care îl acorda în 2019 fracturării hidraulice și sărind imediat la o poveste despre educația sa și sprijinul pentru securitatea socială.

Poartă ea vreo responsabilitate pentru retragerea îngrozitoare din Afganistan? Kamala Harris a ignorat întrebarea și a spus că este de acord cu decizia lui Joe Biden de a se retrage din cursă.

Domnul Trump n-a știut să o tragă la răspundere pentru felul în care a evitat subiectele delicate, deși ar fi fost simplu să o provoace să răspundă la întrebarea inițială. Rezultatul? Mulți americani știu la fel de puțin despre politicile, trecutul și viitorul Kamalei Harris ca și înaite de dezbatere.

Minciunile despre Trump ale lui Biden, reluate de Kamala Harris. Moderatorii, jenant de părtinitori

William McGurn - membru al comitetului editorial al revistei, scrie rubrica săptămânală „Main Street”:

Dezbaterea din Philadelphia a fost ca „Thrilla din Manila”, al treilea și ultimul meci de box la categoria grea dintre Muhammad Ali (Cassius Clay) și Joe Frazier, care s-a încheiat cu o victorie pentru Ali. Înainte de meci, așteptările au fost la aceeași amploare ca și cele pentru această dezbatere prezidențială. Deși Donald Trump a avut niște lovituri bune, Philadelphia a fost o victorie supărătoare pentru Kamala Harris.

Fanii lui Trump se vor plânge de părtinirea mass-media, în special de modul în care moderatorii s-au simțit liberi să „verifice faptele” cu privire la afirmațiile fostului președinte, în timp ce o lăsau pe doamna Harris să spună ce vrea. Și ar avea dreptate. Cel mai flagrant a fost, probabil, când Kamala Harris a reînviat afirmația falsă că Donald Trump i-a numit pe neonaziștii care au mărșăluit în Charlottesville „oameni foarte buni”.

Moderatorii dezbaterii Donald Trump - Kamala Harris, foarte părtinitori / sursa foto: captură video ABC

De ce nu ar face-o? Chiar dacă verificatorii de fapte, inclusiv de pe site-ul Snopes, au dezmințit povestea, Joe Biden a adus-o în discuție în propria sa dezbatere de sfârșit de carieră cu Donald Trump și nu a fost corectată de moderator. Joe Biden a adus-o din nou în discuție, în interviul său ulterior cu Lester Holt, și din nou fără a fi corectat.

Dar, oricât de nedrept ar fi fost, asta nu schimbă faptul că marți seara Kamala Harris l-a atras în cursă pe Donald Trump. Rezultatul a fost că el a părut furios și defensiv cea mai mare parte a dezbaterii, în timp ce ea a rămas calmă, rece și zâmbitoare. A funcționat. Decizie pentru vicepresedinte.

Trump și-a revenit doar la final, dar prea târziu

Barton Swaim, membru al comitetului editorial al revistei:

Dacă Donald Trump câștigă alegerile din 2024, ceea ce s-ar putea, îl putem considera ca pe încă o amintire că performanțele abisale ale dezbaterilor au fost adesea depășite. Implozia lui Joe Biden de la începutul acestei veri este aproape sigur o anomalie istorică, consecința senilității unui președinte în exercițiu.

În ceea ce privește prestația lui Donald Trump de marți seara, a fost teribilă. A lăsat-o pe Kamala Harris să-l provoace, a vorbit despre alegerile din 2020, și-a întrerupt constant propriile afirmații și nu a reușit să valorifice vulnerabilitățile evidente ale contracandidatei. Lui Donald Trump i s-a oferit ocazia să atragă atenția asupra numeroaselor și dramaticelor răzgândiri politice ale Kamalei Harris, dar nu a protitat de asta.

Când Kamala Harris a adus în discuție Charlottesville și presupusa incapacitate a lui Trump de a condamna supremațiștii albi de acolo, ar fi putut cu ușurință să fi adus în discuție eșecul ei – și al lui Joe Biden – de a condamna fenomenul infinit mai răspândit al antisemitismului din campusurile universitare. Dar Trump doar a divagat.

Kamala Harris a oferit o apărare a politicii sale răzgândiri folosind „salata de cuvinte” ce-i este caracteristică. Dar ea părut în mare parte strălucitoare, deși spunea foarte puține lucruri reale sau substanțiale. Declarația de încheiere a lui Donald Trump - subliniind faptul că Kamala Harris vorbește doar despre lucrurile pe care intenționează să le facă, de parcă nu ar fi deja vicepreședinte - a fost excelentă. Dar la acel moment dezbaterea se terminase.

Vestea bună pentru Donald Trump este că majoritatea alegătorilor obișnuiți fie nu au privit, fie, dacă au făcut-o, nu își vor aminti, peste o săptămână, ce au văzut.

Trump s-ar putea să nu mai aibă altă șansă

Allysia Finley, membru al comitetului editorial, scrie rubrica săptămânală „Life Science”:

Kamala Harris s-a eschivat de la orice răspuns, toată dezbaterea, în timp ce Donald Trump a stat, în mare parte, în umbră. O duc americanii mai bine decât acum patru ani? Kamala Harris a ocolit întrebarea, dând vina pe Donald Trump pentru pandemia de Covid și pagubele economice rezultate din aceasta. De ce administrația Biden nu a eliminat tarifele impuse de Trump? Kamala Harris a răspuns acuzându-l pe Trump că va crește deficitul comercial cu China.

De ce și-a anulat sprijinul din 2019 pentru interzicerea fracking-ului? Kamala Harris nu a explicat. În schimb, s-a lăudat că a oferit votul de departajare pentru Legea de reducere a inflației, despre care a spus că adus înlesniri pentru fracking. Ceea ce este fals, dar Donald Trump nu i-a dat replica. El a lăsat prea mulți dintre minciunile Kamalei Harris fără răspuns, în timp ce s-a pierdut în explicații complicate și a reluat tema alegerilor din 2020.

Donald Trump a dat niște lovituri puternice, cum ar fi cea privitoare la felul în care relaxarea sancțiunilor petroliere împotriva Iranului de către administrația Biden a permis mullahilor să înarmeze mișcarea teroristă Hamas.

El a subliniat, de asemenea, contradicția dintre anularea de către administrația Biden-Harris a conductei Keystone XL și renunțarea acesteia la sancțiuni asupra conductei ruse Nord Stream 2. Primul ar fi stimulat energia SUA și Canada, în timp ce cel de-al doilea ar fi căutat să facă Europa mai dependentă de gazul rusesc.

Acestea fiind spuse, se pare că Donald Trump a pierdut șansa de a da niște lovituri de KO. Și s-ar putea să nu primească alta.

Trump, batjocorit de Harris

Kyle Peterson, membru al comitetului editorial:

Nici măcar oprirea microfonului contracandidatului nu l-a putut salva de data aceasta pe Donald Trump. La douăzeci și cinci de minute de la începerea dezbaterii de marți seara, Kamala Harris i-a invitat pe telespectatori „să participe la unul dintre mitingurile lui Donald Trump”, unde l-ar vedea vorbind „despre personaje fictive precum Hannibal Lecter” și a spus „că oamenii încep să părăsească devreme mitingurile din epuizare și plictiseală”. A fost o batjocură evidentă. Iar pe măsură ce replicile lui Donald Trump au început să se îndepărteze de subiect, Kamalei Harris părea aproape amețită de succes.

„Avem cele mai mari mitinguri”, a spus Trump. „Asta pentru că oamenii vor să-și ia țara înapoi”, a continuat el, spunând că SUA este o națiune care eșuează. „Veți ajunge în al treilea război mondial”, a sărit el la alt subiect. În Ohio, imigranții mănâncă câinii și pisicile oamenilor, „mănâncă animalele de companie ale oamenilor care locuiesc acolo”, a mai spus Trump, în timp ce moderatorul a intervenit spunâns că „managerul orașului Springfield spune că nu există dovezi în acest sens”.

Donald Trump a continuat spunând că statisticile FBI privind criminalitatea sunt „o fraudă”, cifrele Biroului de Statistică a Muncii sunt tot „o fraudă”, iar alegerile din 2020 au fost, da, încă „o fraudă” și „ar fi trebuit refăcute”. În legătură cu revolta din 6 ianuarie 2021 de la Capitoliu a spus nu regretă nimic.

Apoi, a revenit la al treilea război mondial. Cum ar trebui un astfel de discurs să-i liniștească pe locuitorii din suburbii, care se îngrijorează că Donald Trump este prea instabil pentru a-l trimite înapoi în Biroul Oval?

Kamala Harris, mult prea de stânga pentru alegătorul mediu

Kamala Harris, dimpotrivă, părea bine pregătită pentru abordarea marii ei vulnerabilități, anume palmaresul ei, mult mai la stânga decât preferințele alegătorului mediu.

Nu a vrut ea să interzică fracking-ul acum cinci ani? Ba da! Dar marți seara a susținut că nu va interzice fracking-ul. Nu a cerut ea în 2019 un program obligatoriu prin care americanilor să le fie „recumpărate armele”? Ba, da, din nou. Dar marți seara a spus că Tim Walz și cu mine suntem amândoi proprietari de arme. Nu luăm armele nimănui”.

Dar Medicare pentru Toți? „Susțin cu desăvârșire, și am făcut-o și în ultimii patru ani în calitate de vicepreședinte, opțiunile de asistență medicală privată”, a fost altă răzgândire.

Astfel de declarații nu sunt deloc convingătoare. Dar nu este nici momentul dezbaterii pe care să vrea să-l schimbe.

Revista presei