Zi decisivă pentru Alfred Bulai, după ce a cerut să fie cercetat în libertate. Update

Zi decisivă pentru Alfred Bulai, după ce a cerut să fie cercetat în libertate. Update Alfred Bulai. Sursa: Inquam Photos / George Calin

Update. Miercuri, fostul profesor de la SNSPA află dacă va rămâne sau nu în arestul preventiv. În fața oamenilor legii, Alfred Bulai a cerut să fie cercetat în libertate.

Știre inițială 

Tribunalul București urmează să examineze joi cererea sociologului Alfred Bulai, fost profesor la Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA), de anulare a mandatului de arestare preventivă. Bulai a fost arestat pe 5 septembrie, după o decizie luată de Judecătoria Sectorului 1, însă acesta a contestat hotărârea instanței. În prezent, fostul profesor se confruntă cu acuzații grave de hărțuire și agresiune sexuală la adresa mai multor studente.

Arestarea și starea de sănătate a sociologului Alfred Bulai

La o zi după ce a fost arestat, Alfred Bulai a fost transportat de urgență din Arestul Poliției la Spitalul Militar "Carol Davila" din București, fiind suspect de infarct. Această evoluție medicală a ridicat întrebări cu privire la capacitatea lui de a rămâne în detenție, însă autoritățile nu au oferit detalii suplimentare despre starea sa de sănătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Arestarea sa preventivă a survenit după o investigație amănunțită, desfășurată de autorități în urma unei anchete jurnalistice publicate de site-ul Snoop. Materialul dezvăluia mai multe cazuri în care Bulai ar fi hărțuit sexual studente, unele dintre aceste abuzuri având loc în cadrul unor programe de practică desfășurate în mediul rural, conform Agerpres.

Acuzații grave la adresa lui Alfred Bulai

Alfred Bulai la perchezitii

Alfred Bulai Sursa foto: Inquam Photos / Cosmin Enache

Conform acuzațiilor formulate de procurori, Alfred Bulai ar fi abuzat de poziția sa de profesor pentru a exercita presiuni psihologice și a obține favoruri sexuale din partea studentelor. Într-unul dintre incidentele investigate, pe 4 iulie 2022, acesta ar fi constrâns o studentă să se dezbrace de tricou în timpul unei sesiuni de feedback desfășurată în cadrul unui stagiu de practică din comuna Sadova, județul Suceava. Anchetatorii susțin că Bulai a folosit tactici de umilire și presiune psihologică, profitând de relația de autoritate dintre cadru didactic și student.

Un alt incident a fost raportat în perioada 29 iunie - 9 iulie 2023, în comuna Albac, județul Alba, în cadrul unui alt stagiu de practică. În acest caz, Alfred Bulai ar fi făcut sugestii sexuale către o altă studentă și i-ar fi cerut să se dezbrace de tricou și sutien în fața lui, tot în timpul unei sesiuni de feedback. În aceeași perioadă, Bulai ar fi încercat să sărute cu forța o altă studentă și ar fi comis atingeri neadecvate asupra acesteia.

De asemenea, între decembrie 2023 și mai 2024, Bulai ar fi continuat să facă sugestii sexuale către una dintre studente, solicitând în mod indirect favoruri de natură sexuală.

Contextul și implicațiile cazului

Cazul lui Alfred Bulai a stârnit o undă de șoc în mediul academic din România, aducând în prim-plan problema abuzurilor de putere în relațiile dintre profesori și studenți. SNSPA, instituția în care Bulai a predat ani de zile, a lansat o anchetă internă imediat după publicarea investigației jurnalistice, iar reputația fostului profesor a fost grav afectată. Acuzațiile la adresa sa au ridicat semne de întrebare cu privire la protecția oferită studenților în fața unor astfel de abuzuri în instituțiile de învățământ superior.

Joi, Tribunalul București va decide dacă mandatul de arestare preventivă emis pe numele lui Alfred Bulai va fi menținut sau anulat, având în vedere atât probele din dosar, cât și starea de sănătate a inculpatului. Cazul rămâne sub atentă observație publică, fiind un exemplu grăitor al necesității de a aborda serios problematica hărțuirii și abuzului în mediul academic.

Revista presei
Sarek