Escrocheriile cu cardurile bancare iau amploare. Banca Națională a Moldovei vine cu sfaturi

Escrocheriile cu cardurile bancare iau amploare. Banca Națională a Moldovei vine cu sfaturiBancomat. Sursa foto: Dreamstime.com

Furturile de bani de pe carduri s-au înmulțit în ultima perioadă. Pe lângăhackeri, care folosesc diverse metode pentru a-i înșela pe deținătorii de carduri bancare, mai sunt și excroci care se dau lucrători bancari. Crezând că sunt de bună credință, mulți oameni cad ușor în plasa lor. În acest context, Banca Națională a Republicii Moldova (BNM) vine cu o serie de recomandări.

Astfel, BNM îi atenționează pe cetățenii moldoveni să mențină un grad înalt de confidențialitate a datelor de pe cardurile de plată. Aceste date constituie informații personale ce nu trebuie divulgate sub nicio formă, nici măcar reprezentanților instituțiilor bancare.

Escrocheriile cu cardurile bancare. Angajații băncii nu sună pentru a cere date personale

Îndemnul vine în contextul deconspirării de către oamenii legii a unui caz de escrocherie prin care a fost permis accesul neautorizat la cardul de plată pentru a sustrage mijloacele bănești. Angajații Băncii Naționale a Moldovei nu contactează telefonic sau prin alte mijloace nicio persoana fizică sau juridică pentru a cere date personale. Dacă sunteți contactați de cineva care vă cere datele personale și se prezintă drept angajat BNM, sunteți victima unei escrocherii”, a transmis BNM, printr-un comunicat de presă.

Escrocheriile cu cardurile bancare

Plata cu cardul. Sursă foto: Unsplash

Pentru a sprijini publicul în protejarea eficientă a datelor personale și pentru a oferi informații detaliate despre măsurile de securitate a informațiilor asociate cardurilor de plată, BNM a elaborat un set de recomandări.

Recomandări pentru utilizarea sigură a cardului de plată în mediul fizic

-Nu comunicați nimănui PIN-ul, nici chiar membrilor familiei (nimeni nu are dreptul de a solicita PIN-ul, codul CVV2/CVC2/CID sau oricare altă parolă). -Încercați să memorați PIN-ul fără a-l scrie pe cardul de plată sau pe oricare alt suport. -Chiar dacă ați scris PIN-ul, asigurați-vă că această informație se păstrează în siguranță, separat de cardul de plată. -Păstrați separat de card plicul ce conține date de autentificare sensibile primite de la bancă în momentul recepționării cardului (PIN-ul, CVV2/CVC2/CID), pentru a exclude deținerea simultană a acestora, în caz de utilizare neautorizată. -Introduceți PIN-ul într-un mod discret la efectuarea plăților la POS-terminale sau la retragerea numerarului de la bancomatele băncilor, pentru a evita reproducerea și utilizarea frauduloasă a acestuia de către persoane terțe. -Modificați PIN-ul periodic. -Nu utilizați o combinație de cifre/parolă comună pentru accesul la toate instrumentele de plată. -Contactați imediat banca și schimbați PIN-ul în cazul apariției unei suspiciuni cu privire la deținerea neautorizată a acestuia de către alte persoane.

Păstrarea/ utilizarea în siguranță a cardului de plată și păstrarea documentelor confirmative

-Păstrați cardul în condiții ce ar exclude deteriorarea, pierderea şi furtul acestuia sau compromiterea datelor înscrise pe el. -Semnați cardul pe verso, în locul indicat, imediat la primirea acestuia. -Nu transmiteți cardul unor persoane terțe. -Solicitați efectuarea operațiunilor la comerciant/ghişeul băncii numai în prezenţa dvs., nu permiteți fotografierea sau xerocopierea acestuia de persoane care nu sunt autorizate pentru astfel de acțiuni, pentru evitarea furtului de date înscrise pe card ce pot fi utilizate la efectuarea tranzacțiilor în mediul online. -Evitați să stocați/transmiteți informația confidențială prin telefon, mail şi/sau prin alte modalități de comunicare prin canale nesecurizate. -Solicitați documentele confirmative sau vizualizați notificarea primită după fiecare tranzacție efectuată la un dispozitiv special (bancomat, POS terminal) şi verificați cu atenție informația evidențiată pe acesta (data, numărul cardului, numele/prenumele, suma tranzacției, valuta tranzacției). -Păstrați toate documentele confirmative aferente tranzacțiilor pentru a le putea contrapune cu tranzacțiile prezente în extrasul de cont.

Toate recomandările BNM, AICI

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News