Conferința Ministerială a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova. La Chișinău sunt așteptate 65 de delegații oficiale

Conferința Ministerială a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova. La Chișinău sunt așteptate 65 de delegații oficiale Vicepremierul Mihai Popșoi/Sursa foto: www.facebook.com/PopsoiMihai

Republica Moldova. Reuniune de nivel înalt la Chișinău. La cea de-a V-a ediție a Conferinței Ministeriale a Platformei de parteneriat pentru Republica Moldova sunt așteptate 65 de delegații oficiale. Prietenii noștri vor veni să transmită un mesaj cât se poate de clar - „Suntem pentru o Moldovă europeană, modernă și sigură”. Mesajul a fost transmis miercuri de vicepremierul Mihai Popșoi, ministru al Afacerilor Externe, în timpul unei conferințe de presă.

Programul reuniunii de nivel înalt 

Oficialul a subliniat că evenimentul se va desfășura pe 17 septembrie curent, la Chișinău. Acesta va avea loc sub patronajul prim-ministrului Dorin Recean. Mihai Popșoi a anunțat programul evenimentului.

„Ne vom concentra eforturile în cadrul celor patru grupuri de lucru ale platformei. Primul grup va fi justiția, anticorupție și securitate, al doilea grup - energie, eficiență energetică și mediu. Cel de-al treilea grup va fi dezvoltare economică, durabilă și infrastructură strategică și al patrulea - reforma administrației publice și managementul finanțelor publice”, a spus Mihai Popșoi.

Vicepremierul Mihai Popşoi/Sursa foto: MAE al RM

Vicepremierul a remarcat că pentru a asigura oportunități de dezvoltare economică și creșterea bunăstării cetățenilor, autoritățile își propun să conecteze tot mai mult Republica Moldova cu Uniunea Europeană.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Reuniunea Platformei de parteneriat este o recunoaștere a angajamentului asumat de Guvernul Republicii Moldova și cetățenii noștri de a ne ancora țara într-un spațiu al păcii, prosperității și al democrației. Dovedim o dată în plus că Republica Moldova este furnizor de stabilitate. O țară în care construim democrația, transformăm oportunități pentru bunăstarea cetățenilor noștri”, a remarcat Mihai Popșoi.

„Această platformă ne-a ajutat să facem față multiplelor vulnerabilități”

Șeful diplomației moldovenești și-a manifestat recunoștința față de partenerii care sprijină Republica Moldova.

„Lansată de Germania, Franța și România în martie 2022, după invazia la scară largă a Federației Ruse împotriva Ucrainei, această platformă ne-a ajutat să facem față multiplelor vulnerabilități. Aceasta ne-a ajutat să menținem stabilitatea, să continuăm reformele economice și sociale. Un rol esențial în funcționalitatea platformei îl au miniștrii afacerilor externe, copreședinții acestei platforme, miniștrii din Franța, Germania și România. Pentru acest fapt le suntem extrem de recunoscători”, a menționat Mihai Popșoi.

Acesta a remarcat că după ce primele trei ediții ale platforme au avut loc la Berlin, București și Paris, Republica Moldova și-a asumat rolul de coordonare a activității platformei prin organizarea celei de-a IV-a conferințe la Chișinău. Evenimentul s-a desfășurat în octombrie 2023.

Republica Moldova UE

Republica Moldova în UE. Sursa foto. EVZ

„Pe măsură ce avansăm pe calea noastră europeană, avansăm cu fermitatea și în implementarea reformelor pentru cetățenii noștri. În acest context, această inițiativă evoluează de la o Platformă de sprijin, care era focusată pe răspunsuri la crize, și se transformă într-un parteneriat. Acest parteneriat se va concentra pe cooperare și dezvoltare pe termen mediu și lung, pentru a ne consolida și mai mult eforturile și resursele în atingerea obiectivelor noastre - dezvoltarea țării”, a subliniat Mihai Popșoi.

Ce reprezintă Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova

Platforma de Parteneriat pentru Republica Moldova este o inițiativă a României, Germaniei și Franței. Scopul organizării conferințelor este de a mobiliza, concentra și coordona sprijinul politic, tehnic și financiar al țărilor dezvoltate pentru Republica Moldova.

Prima ediție a conferinței ministeriale a platformei a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie 2022. Cea de-a doua ediție a avut loc la București, România, pe 15 iulie 2022. A treia ediției a conferinței a avut loc la Paris, Franța pe 21 noiembrie 2022. Următoarea ediție s-a desfășurat la Chișinău, pe 17 octombrie 2023.

Revista presei
Stăpânul muntelui