Cutremur la Poliția Sector 3. Șeful Criminalității Economice, acuzat de tranzacții imobiliare ilegale

Cutremur la Poliția Sector 3. Șeful Criminalității Economice, acuzat de tranzacții imobiliare ilegale Imobiliare. Sursa foto: Pixabay

București. DNA l-a trimis în judecată pe șeful Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Sectorului 3. Iancu Robert Marian este acuzat că a efectuat tranzacții imobiliare incompatibile cu funcţia pe care o deține.

 

Procurorii susțin că ofițerul de poliție ar fi cumpărat mai multe terenuri în apropierea Capitalei pe care le-ar fi pus la dispoziția unor asociația. Aici urmau să fie edificate proiecte imobiliare.

DNA dă iama în Poliția Sector 3

Procurorii au finalizat ancheta și l-au trimis în judecată pe comisarul-şef de poliţie Iancu Robert Marian. Conform DNA. acesta conducea Serviciul de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei Sectorului 3 (SICE3). Polițistul este acuzat că desfășurat mai multe tranzacții imobiliare, incompatibile cu funcția pe care o deține.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Secţia de Combatere a Corupţiei, au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatului Iancu Robert Marian, comisarul-şef de poliţie, cu funcţia de Şef al Serviciului de investigare a criminalităţii economice din cadrul Poliţiei sectorului 3 (SICE3), pentru comiterea a două infracţiuni de efectuare de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia,  una în formă simplă, iar alta în formă continuată (7 acte materiale)”, a anunțat DNA.

Potrivit procurorilor, faptele pentru care ofițerul de Poliție a fost trimis în judecată s-au derulat pe parcursul mai multor ani. În perioada 2015-2024, în incompatibilitate cu funcţia de ofiţer de poliţie, el ar fi fost implicat în tranzacții imobiliare cu terenuri. În urma acestor afaceri, DNA susține că Iancu Robert Marian a obținut un profit de 883.716 euro.

„Inculpatul ofiţer de poliţie ar fi investit în terenuri cu potenţial din proximitatea municipiului Bucureşti pe care le identifica şi le alegea împreună cu asociaţii săi, dezvoltatori imobiliari, le cumpăra după negocieri şi le punea imediat la dispoziţia asociaţilor pentru ca aceştia să construiască locuinţele din proiectele imobiliare”, se arată în comunicatul DNA.

Politisti

Mașină de poliție. Sursa foto: Facebook/Poliția Română

Cum opera polițistul trimis în judecată

Procurorii DNA susțin că polițistul își scotea partea de profit, ce-i revenea din tranzacțiile imobiliare, vânzând terenul obținut, către asociați, la prețuri mult mai mari. Astfel, acestea conțineau inclusiv partea de profit ce i se cuvenea din dezvoltarea unor proiecte imobiliare.

„Inculpatul îşi securiza profitul prin contracte de vânzare a terenurilor la preţuri substanţial mai mari (care includeau partea sa din profitul realizat de asociaţi din vânzarea locuinţelor construite), dar al căror termen de plată era foarte lung, atipic pentru o vânzare cu transmiterea imediată către cumpărător a imobilului înstrăinat”, au transmis procurorii.

Procurorii mai susțin că, pe lângă investițiile financiare, comisarul de poliție mai făcea și o serie de comisioane pentru constructori. El verifica firme și terenuri care se pretau proiectelor imobiliare. Iar în acest scop folosea resursele Poliției de care dispunea. Este vorba conform DNA, de timpul de lucru, accesul la bazele de date ONRC, mașina de poliție etc.

DNA

DNA. Sursa foto: Facebook/ Direcția Națională Anticorupție

DNA a trimis dosarul la Tribunal

Potrivit procurorilor, în cei aproape nouă ani, ofiţerul ar fi acţionat constant, astfel încât să nu livreze mai mult de un teren pe an. Astfel, conform DNA, a evitat să se înregistreze în scop de colectare TVA, conform reglementărilor legale în vigoare.

„În anul 2023, în incompatibilitate cu funcţia de ofiţer depoliţie şi în scopul obţinerii de profituri necuvenite, ar fi cumpărat împreună cu administratorul unei pieţe din Sectorul 3, un teren în jud. Giurgiu pentru înfiinţarea unui centru de comercializare a legumelor”, a mai transmis DNA despre anchetă.

Dosarul penal a fost trimis spre judecată la Tribunalul București. Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurător și a popririi asigurătorii asupra unor bunuri aparținând inculpatului pentru recuperarea sumei de 883.716 euro.