Ce sunt „dronele dragon”. Ultima armă a Ucrainei împotriva Rusiei

Ce sunt „dronele dragon”. Ultima armă a Ucrainei împotriva Rusiei Drona dragon. Sursă foto: Wikipedia

Ucraina adaugă arme incendiare puțin cunoscute arsenalului său în lupta sa pentru a respinge invazia rusă în curs. Armata apelează inclusiv la drone „scuipătoare de foc” care amintesc de dragoni.

Miercuri, Ministerul ucrainean al Apărării a postat pe platforma de socializare X înregistrări video care arată o dronă ucraineană care aruncă ceea ce pare a fi foc. În realitate era metal topit, aruncat asupra unor poziții împădurite despre care se presupune că ascund unități rusești.

Ce sunt dronele dragon

„O dronă dragon în direcția Harkov”, se arată în postarea ministerului. Acesta a făcut referire la al doilea oraș ca mărime din Ucraina, care a fost ținta unor bombardamente rusești repetate.

Analiștii spun că arma este o introducere nouă și inovatoare a unei arme vechi în strategia unei armate ucrainene. Aceasta și-a demonstrat competența tot mai mare în utilizarea dronelor mici.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dronele dragon transportă o substanță numită thermite. Amestecul este făcut din pulbere metalică, cel mai adesea aluminiu și oxid de fier sau rugină pulverizate.

Termitea nu este explozivă, dar generează căldură la temperaturi atât de extreme,  peste 2.200 de grade Celsius (4.000 de grade Fahrenheit), încât arde și deteriorează aproape orice material,  îmbrăcăminte, copaci și frunze, chiar și vehicule militare. De asemenea, poate arde sub apă.

Folosită pe oameni, arma ar putea fi fatală sau ar putea provoca arsuri grave și leziuni osoase. De asemenea, ar putea duce la probleme respiratorii și traume psihologice pentru supraviețuitori.

Dispozitive eficiente și periculoase

Combinarea termitei cu drone de înaltă precizie care pot ocoli apărarea tradițională face ca dronele dragon să fie „foarte eficiente” și „periculoase”, potrivit organizației britanice de apărare împotriva războiului Action on Armed Violence (AOAV).

Dronele dragon tind să zboare la joasă înălțime. Asta pentru că termita este mai eficientă atunci când este în contact strâns cu ținta. Pe lângă faptul că produc pagube semnificative, armele ajută probabil și unitățile ucrainene cu misiuni de recunoaștere. Analiștii spun că, odată cu distrugerea frunzișului, campaniile de bombardament ulterioare vor fi probabil mai precise.

Se crede că unele dintre drone au fost dezvoltate de compania ucraineană Steel Hornets, un producător privat de sisteme de arme fără pilot. Ofertele thermite ale companiei includ o armă ușoară despre care susține că poate arde metal de 4 mm în mai puțin de 10 secunde.

Armata Statelor Unite produce, de asemenea, grenade cu termită, dar, deși Washingtonul este principalul furnizor de arme al Ucrainei, nu este clar dacă SUA furnizează arme cu termită Kievului.

Efectele distructive ale termitei sunt similare cu cele ale altor substanțe incendiare precum fosforul alb și napalmul, concepute pentru a provoca daune prin arsuri sau leziuni respiratorii.

Dronele dragon sunt ilegale

Nu este ilegal să se utilizeze arme precum dronele dragon asupra țintelor militare în război. Cu toate acestea, utilizarea armelor incendiare asupra civililor este contrară dreptului internațional. De asemenea, este ilegală utilizarea acestora asupra țintelor militare din interiorul zonelor populate. De asemenea, se aplică și asupra zonelor împădurite. Excepție face cazul în care se consideră că acoperirea verde ascunde obiecte militare.

În general, utilizarea acestor substanțe este descurajată deoarece incendiile pe care le produc sunt greu de stăpânit. De asemenea, ar putea afecta civilii, provocând în același timp daune masive mediului, potrivit Biroului Organizației Națiunilor Unite pentru afaceri de dezarmare.

Până în prezent, unitățile ucrainene au folosit thermite pe ținte militare, notează AOAV. Unitățile rusești par, de asemenea, să fi utilizat substanța. Este posibil ca aceasta să fi fost utilizată în martie 2023 asupra unor ținte civile în orașul Vuhledar din estul Ucrainei, potrivit AOAV.

Bombele thermite sunt „deosebit de periculoase” deoarece efectele lor sunt greu de stăpânit, chiar și atunci când vizează poziții militare, spre deosebire de armele convenționale, a declarat AOAV, avertizând că utilizarea thermitei ar trebui să fie întreruptă.

„Utilizarea pe scară largă a bombelor cu termită crește probabilitatea ca aceste arme să fie desfășurate în zone populate”, a declarat directorul AOAV, Iain Overton. „Rezultatul ar putea fi catastrofal, cu răniri îngrozitoare și pierderi de vieți omenești în rândul civililor”, potrivit aljazeera.

 

Revista presei
Numai minciuni