Sunt „doar afaceri” sau e ceva mai mult? Tot mai multe state devin mai deschise cu Putin
- Bucur Sorina
- 9 septembrie 2024, 18:54
Președintele rus Vladimir Putin are un an foarte bun din punct de vedere social. În același timp, statul său duce în continuare un război cu Ucraina. Până în prezent, Putin s-a întâlnit cu lideri de top din țări asiatice, inclusiv China, India, Vietnam și Indonezia. Este multă publicitate pentru o persoană căreia îi sunt aplicate sancțiuni internaționale.
Există și un motiv strategic pentru toate aceste întâlniri, a declarat Sean McFate, profesor adjunct la Syracuse University Maxwell School of Citizenship and Public Affairs. Rusia încearcă să iasă din izolarea diplomatică. Aceasta caută să forjeze relații strategice dincolo de partenerii autocratici precum China, Coreea de Nord și Iran, a spus McFate.
Cu cine vrea Putin să se pună bine?
„Putin are în vedere națiuni strategice oscilante precum India, care se opune Chinei și face comerț cu Rusia. Acest lucru oferă statului un oarecare avantaj față de China, deoarece relațiile lor s-au răcit”, a adăugat el.
Miercuri, Putin s-a întâlnit în Rusia cu prim-ministrul malaezian Anwar Ibrahim. Cele două țări urmau să discute o serie de probleme, inclusiv despre comerț și investiții. Această întâlnire a avut loc în urma călătoriei lui Putin în Mongolia. Atunci, liderul de la Kremlin s-a întâlnit cu președintele Ukhnaagiin Khürelsükh. Mongolia face partea din Curtea Penală Internațională. Având această funcție, statul ar fi trebuit să-l aresteze pe Putin, pe numele căruia există un mandat al CPI. Totuși, națiunea din Asia de Est a declarat că nu îl poate arunca pe acesta în închisoare, deoarece depinde de Rusia pentru securitatea energetică.
„Această aprovizionare este esențială pentru a ne asigura existența noastră și a poporului”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului mongol.
Neutralitate și economie
Explicația Mongoliei evidențiază amploarea economiei Rusiei. Aceasta este a 11-a ca mărime din lume. Are un PIB anual de aproximativ 2 trilioane de dolari, potrivit Băncii Mondiale. Cu toate că economia Rusiei este mai mică decât cea a Statelor Unite, țara lui Putin este un partener important pentru multe state în curs de dezvoltare. Rusia reprezintă aproximativ o zecime din producția mondială de petrol, ceea ce o face un furnizor important de resurse.
Înainte de invazia la scară largă a Ucrainei, cel mai mare partener comercial al Rusiei era Uniunea Europeană. În ultimii doi ani, Rusia a reușit să se orienteze către aprovizionarea Chinei și a Indiei, precum și a aproape tuturor celor care doresc să cumpere energie la preț redus, cum ar fi Sri Lanka sau Turcia.
În timp ce unele țări au legături istorice cu Rusia, altele au invocat interesul economic personal pentru relația lor continuă cu statul lui Putin. Majoritatea au adoptat o poziție neutră cu privire la războiul din Ucraina.
Ce state se apropie de Putin?
Serik Zhumangarin, viceprim-ministru al Kazahstanului, a declarat luna trecută că țara nu va mai „urma orbește sancțiunile” dacă restricțiile au un impact asupra companiilor-cheie ale țării. Rusia a fost cel mai mare partener comercial al Kazahstanului înainte de începerea războiului.
El a declarat că unele dintre sancțiunile împotriva Moscovei au afectat Kazahstanul mai mult decât Rusia. Totuși, Occidentul nu a făcut nimic pentru a compensa națiunea din Asia Centrală. Folosirea economiei pentru a explica relațiile diplomatice confortabile cu Rusia pare să câștige teren acum că războiul din Ucraina se află în cea de-a 31-a lună.
Totuși, Rusia este o economie mare și integrată la nivel global, de care chiar și Uniunea Europeană încă încearcă să se decupleze.
Chiar și China pare să fie acum mai dornică să prezinte relația în termeni mai pragmatici, de afaceri. Chiar luna trecută, China a prezentat vizita vicepremierului Li Qiang în Rusia drept una care urmărește „avantajele complementare și potențialul uriaș de cooperare practică” între Moscova și Beijing.
Rusia curtează Sudul global
Parteneriatul cu Rusia în termeni economici este puțin probabil să alarmeze SUA și Europa. „Este puțin probabil ca blitzul politicii externe a Rusiei să reprezinte o amenințare pentru UE și NATO”, a declarat McFate de la Universitatea Syracuse.
Acest lucru se datorează faptului că Moscova nu face alianțe militare cu țările partenere pentru a ataca Europa, care consideră Rusia drept principala sa amenințare, a spus el. Pentru SUA, Rusia este pe locul doi, după China. Chiar și așa, ar putea exista schimbări.
Moscova promovează ideea că Sudul global reprezintă o forță în modelarea unei ordini mondiale alternative, cu națiunile emergente din BRICS - ancorate de Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - formând un bloc economic.
Putin conduce BRICS în 2024
Rusia este președintele BRICS în acest an. Putin a invitat Mongolia să participe la summitul grupului din octombrie. Malaezia a depus o cerere de aderare la grup. Indonezia analizează, de asemenea, o invitație de a se alătura blocului. Turcia a declarat că este interesată de a face parte din BRICS.
„Indonezia, Malaezia și Mongolia reprezintă un test interesant al „neutralității” acestor națiuni față de China, SUA, dreptul internațional și autoritatea sistemului Națiunilor Unite”, a declarat McFate.
Presiunea Rusiei pentru o ordine mondială multipolară rezonează cu țările care doresc o ordine internațională mai echitabilă. Moscova a demonstrat că are influență asupra țărilor cu venituri mici și medii. Acest lucru reiese din neparticiparea sau participarea la un nivel redus a unor țări asiatice la summitul de pace privind Ucraina din iunie din Elveția, a scris Derek Grossman, analist principal în domeniul apărării la RAND.
„Influența Rusiei nu este la nivelul celei a Chinei sau a Statelor Unite. Totuși, aceasta este cu siguranță suficientă pentru a-și promova interesele anti-occidentale și pentru a perturba ordinea regională deja precară”, a scris Grossman.
Țările din întreaga lume cântăresc dinamica. „Aliații regionali vor urmări cu interes să vadă dacă marile puteri pot fi jucate între ele”, a declarat McFate, conform businessinsider.com.