Două cadavre plutesc de câteva zile pe mare. De ce s-au blocat autoritățile

Două cadavre plutesc de câteva zile pe mare. De ce s-au blocat autoritățile Sursa: facebook/ Gura Portitei - Island

O situație îngrozitoare are loc la Gura Portiței. De câteva zile bune două cadavre plutesc pe mare, iar autoritățile au eșuat de fiecare dată în acțiunea de recuperare.

Două cadavre plutesc de câteva zile pe mare. Ce fac autoritățile

Două familii din Brașov trec prin momente de mare durere, așteptând de peste o săptămână recuperarea trupurilor celor doi bărbați care s-au înecat în timp ce pescuiau în zona Sfântu Gheorghe din Delta Dunării. Eșecul autorităților în acțiunile de salvare a provocat nemulțumiri profunde în rândul apropiaților, care nu înțeleg de ce, deși s-a știut exact locația victimelor, acestea nu au fost recuperate la timp.

Eforturile de căutare au început imediat, implicând resurse considerabile, inclusiv o șalupă a Pazei de Coastă și un elicopter SMURD, însă, după două zile de căutări intense, trupurile nu au fost găsite. Frustrarea a crescut când, la scurt timp după aceste încercări nereușite, un pescador a reperat corpurile plutind în larg, în zona Gura Portiței, dar recuperarea acestora a fost din nou întârziată din cauza deciziilor autorităților.

Într-o încercare finală de a rezolva situația, Autoritatea Navală Română a anunțat că va trimite o echipă specializată pentru recuperarea trupurilor, refuzând oferta pescarilor de a aduce la mal cele două corpuri neînsuflețite. Această decizie a adâncit și mai mult durerea familiilor, care simt că autoritățile nu au acționat cu promptitudinea și eficiența necesară într-un astfel de caz tragic.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Autoritatea Navală Română, prin Serviciul MRCC (Maritime Rescue Co-ordination Centre), desfăşoară la această oră o operaţiune de recuperare a două corpuri care au fost observate plutind la aproximativ 7 mile sud-est de Gura Portiţei. Alerta a fost dată de un pescador aflat în zonă, iar ofiţerii MRCC au solicitat deplasarea navei ARSVOM SAR Artemis la locul indicat. A fost totodată alertată şi Poliţia de Frontieră”, au transmis reprezentanţii Autorităţii Navale Române în urmă cu câteva zile.

Sursa: info-delta.ro.

Ce spun familiile bărbaților decedați

Ajunsă la locul indicat, echipa specializată nu a reușit să extragă trupurile din apă, invocând starea avansată de descompunere a acestora și necesitatea unui dispozitiv special pentru astfel de situații. Această justificare a întârziat și mai mult procesul de recuperare, lăsând familiile într-o stare de incertitudine și durere.

Revolta familiilor a crescut și mai mult, având în vedere că, până în prezent, trupurile celor doi înecați nu au fost recuperate, iar autoritățile navale nu au mai oferit nicio informație cu privire la evoluția situației.

Cei doi bărbați au dispărut în mare pe 31 august

Incidentul tragic a avut loc acum nouă zile, când cei doi bărbați, unul de 59 și celălalt de 63 de ani, au fost luați de valuri și au dispărut în largul mării, în zona plajei de la Sfântu Gheorghe. Această regiune este renumită pentru pericolul pe care îl prezintă, din cauza curenților puternici ce se formează la confluența fluviului Dunărea cu Marea Neagră, ceea ce a complicat și mai mult eforturile de salvare.

Pe 31 august, Autoritatea Navală Română (ANR) a demarat operațiunile de căutare, având în vedere riscurile majore asociate acestei zone. Cu toate acestea, pericolul reprezentat de curenții puternici a făcut ca intervenția să fie deosebit de dificilă, ceea ce a contribuit la întârzierea recuperării celor doi pescari dispăruți.

„Din informaţiile persoanei care a alertat autorităţile, cei doi barbaţi dispăruţi au 59, respectiv 63 de ani. Unul purta un şort de culoare roşie, iar cel de-a doilea un şort de culoare kaki. Este important de menţionat că zona gurii de vărsare a Dunării este cunoscută pentru curenţii puternici care reprezintă un pericol semnificativ”, au precizat reprezentanţii ANR.

 

Revista presei
Baletul fantasmelor