Educația este temelia pe care se construieşte viitorul. Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar

Educația este temelia pe care se construieşte viitorul. Klaus Iohannis, la deschiderea anului școlar Klaus Iohannis. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

București. Președintele Klaus Iohannis a participat la festivitatea de deschidere a anului școlar, la Colegiul Național „Mihai Viteazu”. El a vorbit despre necesitatea construirii unui sistem de educație care să facă față provocărilor viitoare.

Preşedintele a afirmat că educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni. El a descris cadrele didactice ca arhitecţii acestui viitor. Totodată, șeful statului a avut mesaje pentru elevi, dar și pentru părinți.

Klaus Iohannis la festivitatea de deschidere a anului școlar

Președintele României și-a început discursul prin a ura tuturor elevilor un an școlar foarte bun, cu rezultate pe măsură. Klaus Iohannis a vorbit despre importanța sistemului de educație și despre viitorul elevilor.

„Vă doresc tuturor un nou an şcolar foarte bun, cu rezultate frumoase şi cu reuşite dascălilor în a promova ideea că educaţia este foarte valoroasă, iar elevilor reuşite frumoase, rezultate bune, reuşite în carieră pe mai departe”, a afirmat preşedintele la începtul discursului.
Șeful statului a continuat elogiind instituţia de învăţământ. Despre Colegiul Național „Mihai Viteazu” a afirmat că şi-a dobândit reputaţia de şcoală-fanion a învăţământului românesc. În cei aproape 160 de ani de existenţă, a dat societăţii absolvenţi remarcabili, care au ridicat standardele de performanţă în domeniile în care s-au afirmat.
„Văd astăzi, aici, elevi extrem de motivaţi, care, sub îndrumarea profesorilor dedicaţi din Colegiul «Mihai Viteazul», se implică în cluburi de dezbateri, deprind abilităţi de leadership şi fac voluntariat în scop caritabil, participă la cluburi de lectură şi de radio, la programe de mobilitate europeană, sunt pasionaţi de astronomie, film, robotică sau sport”, a precizat președintele.

Educația trebuie să facă față provocărilor

Liceul Mihai Viteazu

Sursa foto: EVZ

Klaus Iohannis a vorbit despre importanța sistemului educațional și despre cum acesta trebuie să facă față provocărilor. În opinia sa, școala trebuie să țină pasul cu realitățile sociale și economice. Ba mai mult, a declarat președintele, trebuie să anticipeze evoluția societății și să se adapteze necesităților sale. El a subliniat că elevii de la „Mihai Viteazul” să fie o sursă de inspiraţie pentru ceilalți, din toată țara.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Aceste iniţiative, care se identifică cu spiritul colegiului dumneavoastră, sunt dovada unei deschideri atât de necesare în învăţământul românesc pentru o educaţie care să-i pregătească în mod real pe tineri pentru provocările lumii în care vor deveni adulţi”, a adăugat Iohannis.

Iohannis a subliniat că şcolile trebuie să fie absolut sigure pentru elevi, cadre didactice şi restul personalului din învăţământ.
„Unul dintre obiectivele prioritare ale proiectului «România Educată», transpus în Legile educaţiei din 2023, a fost tocmai crearea unui mediu şcolar şi universitar care să fie nu doar propice dezvoltării educaţionale, ci şi un spaţiu în care toţi cei implicaţi să se simtă protejaţi şi respectaţi”, a precizat Klaus Iohannis.
Ligia Deca

Ligia Deca. Sursă foto: Facebook

Klaus Iohannis, mesaj pentru profesori

Președintele a transmis un mesaj și pentru profesorii implicați în sistemul de educație. El i-a îndemnat să privească spre viitor, fără a ignora nicidecum prezentul şi trecutul.

„Trebuie să acceptăm că rolul educaţiei în destinul unui elev s-a transformat radical, la fel cum economia, industria sau societatea continuă să treacă prin schimbări profunde. Pentru a fi sustenabile, creşterea economică şi a bunăstării publice trebuie să se bazeze pe cetăţeni capabili de decizii autonome, informate, uneori poate riscante.

Rolul dumneavoastră în această ecuaţie devine esenţial, pentru că sunteţi cei care pregătiţi noile generaţii să facă faţă provocărilor şi să beneficieze de oportunităţile care li se oferă. Sunteţi cei care oferiţi modele de dezvoltare profesională şi de abilităţi practice, îndrumare adaptată contextului particular al elevilor. Educaţia este temelia pe care se construieşte viitorul unei naţiuni, iar dumneavoastră, cadrele didactice, sunteţi arhitecţii acestui viitor”, a declarat Klaus Iohannis.

Fonduri europene pentru dezvoltarea educației

Șeful statului s-a referit şi la infrastructura şi dotările şcolare, precizând că există fondurile necesare pentru a continua modernizarea spaţiilor de învăţământ. Klaus Iohannis a făcut referire la dezvoltarea „şcolilor verzi”, pentru care beneficiem de 2,2 miliarde de euro prin Programul Operaţional Educaţie şi Ocupare, parte a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă.

„Aici, în inima Bucureştiului şi din curtea unuia dintre cele mai prestigioase colegii din ţară, este locul cel mai potrivit să conştientizăm că, oricât de spectaculos ar fi spaţiul pe care îl oferă, oricât de moderne sunt dotările sale, o şcoală este mult mai mult decât un simplu edificiu. Performanţa şcolară se măsoară prin rezultatele elevilor în competiţiile şcolare şi extraşcolare sau la examenele naţionale, dar şi prin reuşita personală a fiecărui copil, prin modul în care mediul şcolar a contribuit la conturarea personalităţii sale.

În definitiv, educaţia nu este doar un proces formal, ci şi un drum al autocunoaşterii şi al dezvoltării personale. Aşa cum ştim, rezultatele reformelor în educaţie se văd în timp, iar eu sunt convins că acestea se vor vedea pe măsură ce generaţiile noi vor ajunge la momentul examenelor naţionale. În încheiere, vă doresc tuturor un an şcolar plin de realizări, în care să vă atingeţi obiectivele şi să vă depăşiţi limitele! La mulţi ani!”, a încheiat preşedintele.

Revista presei