Marianismul, șansa lumii la Mântuire

Marianismul, șansa lumii la Mântuire

Marianismul, șansa lumii la Mântuire. Întruparea Fecioarei Maria este prima sărbătoare a Anului Nou Bisericesc.

Marianismul reprezintă acel set de fapte, dogme, credințe care consideră că Sfânta Fecioară Maria este un capitol fundamental  în credința creștină. Încă din Vechiul Testament, există viziuni privind-o pe Fecioara Maria.

Marianismul - Vechiul Testament

Marianismul apare cel puțin de două ori. O dată, când un sfânt visează o scară pe care urcau și coborau îngerii. Este vorba de cel numit Patriarhul Iacob. Mai târziu, un Apostol al lui Hristos se va numi Iacob. Detaliul important pentru marianism apare în Geneza (28, 10-22):

„Să nu îți fie teamă! Eu sunt Domnul Dumnezeul lui Avraam, și a lui Isaac, părintelui tău. Pământul pe care dormi ți-l voi da ție și urmașilor tăi. Iar Eu voi fi cu tine și te voi păzi oriunde vei merge; te voi întoarce în țara aceasta și nu te voi părăsi...”.

Ne puteți urmări și pe Google News

El a marcat un loc, printr-o piatră, pe care a turnat undelemn sfințit, numind-o Betel, semnificația fiind „BET-EL” - Casa Domnului.

Marianismul - Nașterea Fecioarei

Marianismul continuă prin momentul nașterii Fecioarei. Ioachim și Ana, părinții Fecioarei erau din neamul Regelui David, respectiv profetului Aaron, fratele lui Moise. Practic, Aaron era tălmăcitorul poruncilor primite de Moise, iar David este ascendentul  lui Iosif, cel care avea grijă de Fecioara Maria.

Drepții Ioachim și Ana au fost binecuvântați de Dumnezeu la bătrânețe să aibă un copil, pe Fecioara Maria care a fost dedicată Domnului Dumnezeu, petrecând viața în post, rugăciune și viață curată. Statutul drepților Ioachim și Ana era unul destul de șters. În ciuda râvnei și credinței, navând copii, ei aduceau ultimii jertfă la Templu.

Dumnezeu a făcut ca ei să fie în centrul atenției după ce Ana a dat naștere Mariei. Marianismul căpăta astfel dimensiunea trupească. Prin nașterea Fecioarei Maria, se mai urca o treaptă spre Mântuire.

Immaculata conceptio - dogmă sau erezie?

„Immaculata conceptio” este o dogmă a Bisericii Catolice care dorește să consacre faptul că nu doar Hristos a avut tată ceresc ci și Fecioara, adică Ana ar fi fost însărcinată asemeni Fecioarei din poruncă divină. Sfântul Părinte Stăniloae a desființat această dogmă, respinsă de Biserica Ortodoxă:

„Și asta este o poticnire. Înseamnă că nu din momentul în care vine Fiul lui Dumnezeu şi Fecioara începe înoirea umanităţii. Se pune Fecioara deasupra lui Hristos şi face începutul mântuirii de la ea, nu de la Fiul lui Dumnezeu, care vine la ea. De aceea nu putem să admitem că Ea este prima care se curăţă de păcatul strămoşesc pentru că este prima în care vine Fiul lui Dumnezeu şi vine într-un mod mai deplin decât vine în ceilalţi oameni, prin botez. Venirea Lui este momentul hotărâtor, nu ea este momentul hotărâtor.”

Nașterea Maicii Domnului se celebrează pe 8 septembrie. A doua zi, pe 9 septembrie sunt cinstiți Drepții Părinți Ioachim și Ana.

Sursa foto: Arhivă

Revista presei