Japonia nu poate convinge angajații să lucreze patru zile pe săptămână

Japonia nu poate convinge angajații să lucreze patru zile pe săptămână Japonia / Sursa: Dreamstime.com

Japonia, cunoscută pentru oamenii săi foarte muncitori, a dezvoltat un program pentru a ajuta persoanele să reducă numărul de zile lucrate.

Oamenii din Japonia nu vor să lucreze mai puțin

După trei ani de eforturi, țara încă are probleme în a convinge oamenii să lucreze doar patru zile pe săptămână.

Legislatorii japonezi au propus inițial o săptămână de lucru redusă în 2021. Normele au încurajat păstrarea personalului și au redus bolile și decesele legate de munca excesivă într-o economie cu o lipsă gravă de forță de muncă. Orientările includeau limitări ale orelor suplimentare și concediu anual plătit.

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale raportează că doar 8% dintre angajatorii japonezi permit trei sau mai multe zile libere pe săptămână.

Ne puteți urmări și pe Google News

Companiile au rețineri, iar angajații sunt ezitanți.

Japonezii, muncitori dedicați companiei

Panasonic, una dintre cele mai importante companii de electronice din Japonia, s-a alăturat mișcării la începutul anului 2022. Un purtător de cuvânt al firmei a declarat pentru Associated Press că, după doi ani, doar 150 dintre cei 63 000 de angajați eligibili au ales programe de patru zile.

Fast Retailing, mamă a Uniqlo, Hitachi și Mizuho au, de asemenea, săptămâna de lucru de patru zile. Aproximativ 85% dintre întreprinderi oferă lucrătorilor două zile libere pe săptămână.

O cultură care pune companiile pe primul loc, inclusiv presiunea de a acționa ca membri ai echipei și lucrători dedicați, face dificilă luarea unei zile libere suplimentare.

În perioada postbelică, prim-ministrul de atunci, Shigeru Yoshida, a mobilizat marile întreprinderi pentru a le garanta lucrătorilor siguranța locului de muncă pe viață în schimbul devotamentului, promovând astfel această cultură obsesivă.

Suprasolicitarea și reducerea populației

Reticența de a îmbunătăți echilibrul dintre viața profesională și cea privată este îngrijorătoare pentru o economie cu rate scăzute ale natalității și o populație în vârstă care a atins un vârf în 2008. Prim-ministrul Fumio Kishida a avertizat în ianuarie 2023 că țara se află în pragul colapsului din cauza scăderii ratei natalității. Munca excesivă scade rata natalității prin reducerea întâlnirilor, a căsătoriilor și a procreării.

În iulie, un grup de cercetare susținut de stat a prezis un deficit de un milion de lucrători în a patra cea mai mare economie până în 2040.

Încercările Japoniei de reducere a zilei de lucru sunt similare cu cele ale altor țări. O societate post-pandemică care se luptă cu relația sa distructivă cu munca a stimulat ideea.

Singapore a declarat în aprilie că angajații ar putea solicita săptămâni de lucru mai scurte și ore flexibile din cauza problemei sale demografice. Săptămânile de lucru de patru zile au fost încercate în Islanda, Irlanda, Regatul Unit și Spania.

Din cele 61 de întreprinderi din Regatul Unit care au încercat săptămâna de lucru de patru zile timp de șase luni în 2022, 54 au continuat acest lucru un an mai târziu, iar 31 au afirmat că o vor face permanent.

În schimb, Grecia a introdus, în iunie, o săptămână de lucru de șase zile pentru anumite industrii, pentru a face față scăderii populației și productivității scăzute, potrivit BusinessInsider.

 

Revista presei
Singurătatea mărilor