Război în Ucraina, ziua 926. Soluția NATO pentru încheierea războiului

Război în Ucraina, ziua 926. Soluția NATO pentru încheierea războiului Jens Stoltenberg. Sursa foto: Facebook

07Război în Ucraina, ziua 926. Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, a solicitat vineri țărilor care sprijină Ucraina să intensifice livrările de arme către Kiev, subliniind că aceasta este calea pentru a încheia războiul cu Rusia. De asemenea, Stoltenberg a acuzat China că, prin sprijinul indirect acordat Moscovei, joacă un rol important în prelungirea acestui conflict, conform relatărilor agențiilor Reuters și EFE.

Jens Stoltenberg: „Modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război este de a trimite mai multe arme Ucrainei”

Război în Ucraina, ziua 926. „Ucraina are nevoie de mai mult sprijin militar, acum! Modul cel mai rapid de a pune capăt acestui război este de a trimite mai multe arme Ucrainei", a declarat Stoltenberg la o conferinţă de presă la Oslo cu premierul norvegian Jonas Gahr Stare.

El a subliniat că China contribuie în mod semnificativ la susținerea industriei militare ruse, atrăgând atenția că acest sprijin continuu ar putea afecta atât interesele, cât și reputația Beijingului.

„Facem apel către China să nu mai susțină războiul ilegal al Rusiei; China nu poate continua să facă acest lucru”, a declarat secretarul general al NATO, aflat la final de mandat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Atât NATO, cât și Washingtonul au acuzat în repetate rânduri China că facilitează producția de tancuri, vehicule blindate și rachete în Rusia, prin furnizarea de componente critice precum piese, mașini-unelte, elemente de microelectronică și echipamente optice.

Volodimir Zelenski

Volodimir Zelenski. Sursa foto: Facebook/ Zelenski

Război în Ucraina, ziua 926. Volodimir Zelenski a cerut mai multe arme aliaților

Vineri, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a solicitat aliaților Ucrainei, reuniți în Germania, mai multe arme pentru a respinge forțele ruse de pe teritoriul ucrainean, în special din regiunea Donețk. În cadrul întâlnirii de la baza americană Ramstein, Zelenski a subliniat necesitatea urgentă de a primi sisteme suplimentare de apărare aeriană pentru a contracara teroarea rusească și a cerut ca Ucraina să fie autorizată să utilizeze arme cu rază lungă de acțiune nu doar pe teritoriul ocupat de Rusia, ci și pe teritoriul rus.

După reuniunea din Germania, Zelenski va avea o întrevedere bilaterală cu cancelarul federal german, Olaf Scholz, pentru a discuta despre sprijinul continuu pentru Ucraina. Liderul ucrainean a subliniat importanța colaborării cu Germania în contextul războiului și a mulțumit pentru sprijinul acordat până acum.

Ulterior acesta va merge în Italia pentru a participa la un forum economic și pentru a purta discuții cu șefa guvernului italian, Giorgia Meloni.

1.300 de kilometri pătraţi de teritoriu rusesc, sub control ucrainean

Război în Ucraina, ziua 926. În urma ofensivei demarate pe 6 august, armata ucraineană a reușit să înainteze câteva zeci de kilometri pe teritoriul rus, creând o nouă linie de front. Cu toate acestea, deși rușii au trimis întăriri și au reușit să stabilizeze acest nou front, nu s-au înregistrat progrese semnificative nici de o parte, nici de cealaltă. Controlul ucrainean asupra unor zone din provincia Kursk a forțat Rusia să redistribuie zeci de mii de soldați de pe frontul din estul Ucrainei, potrivit președintelui Volodimir Zelenski.

Președintele ucrainean a afirmat că forțele sale controlează în prezent circa 100 de așezări în regiunea rusă Kursk, ceea ce reprezintă o suprafață de peste 1.300 de kilometri pătrați. De partea rusă, președintele Vladimir Putin consideră că, prin angajarea unor unități de elită în această ofensivă, Kievul și-a slăbit forțele pe alte fronturi, permițând astfel Rusiei să obțină noi succese în estul Ucrainei.

Generalul Oleksandr Sîrski, comandantul armatei ucrainene, a declarat într-un interviu pentru CNN că operațiunea din Kursk este încă în desfășurare și continuă să își producă efectele. Sîrski a subliniat că, datorită acestei ofensive, forțele ruse nu au mai reușit să avanseze în regiunile critice din estul Ucrainei, precum Donețk, de șase zile, subliniind impactul strategic al acțiunilor ucrainene.

 

Revista presei
Ultima oră