A murit Sonia Iovan. A fost prima medaliată olimpică la gimnastică

A murit Sonia Iovan. A fost prima medaliată olimpică la gimnastică Sonia Iovan. Sursă foto: Facebook

Sonia Iovan, prima gimnastă din România care a câștigat medalii la Jocurile Olimpice și Campionatele Mondiale, a murit la vârsta de 88 de ani. Comitetul Olimpic și Sportiv Român a anunțat decesul acesteia.

A murit Sonia Iovan. A fost prima medaliată olimpică în gimnastică

„Drum lin, Sonia Iovan! Sonia Iovan e prima medaliată olimpică, mondială la gimnastică a României. (...) Acum, s-a stins în Franţa, unde locuia de ani buni. Dumnezeu să o odihnească!”, a transmis COSR.

Conform informațiilor oferite de COSR, Sonia Iovan și-a început cariera în gimnastica artistică la Cluj, continuând ulterior la Clubul Știința din București, unde a fost antrenată de profesorii Nicolae Băiasu și Iosif Hindi.

Cine a fost Sonia Iovan

A fost prezentă la trei ediții ale Jocurilor Olimpice. În 1956, la Melbourne, a făcut parte din echipa care, alături de Elena Leuștean, Georgeta Hurmuzache, Emilia Vătășoiu, Elena Mărgărit și Ileana Săcălici, a obținut prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești, urcând pe podiumul olimpic. Această performanță a fost repetată în 1960, la Roma, unde alături de Atanasia Ionescu, Elena Leuștean, Elena Niculescu, Uta Poreceanu Schlandt și Emilia Vătăsoiu, echipa a obținut din nou medalia de bronz.

Ne puteți urmări și pe Google News
Jocurile Olimpice

Jocurile Olimpice. Sursă foto: Facebook/COSR

A cucerit prima medalie olimpică pe echipe din istoria gimnasticii românești

La Jocurile Olimpice din 1964, desfășurate la Tokyo, s-a clasat pe locul șase cu echipa și a ocupat poziția a 14-a la individual compus. De asemenea, în cadrul Campionatelor Mondiale din 1958, la Moscova, a contribuit la cucerirea medaliei de bronz, marcând astfel prima performanță mondială pe echipe din istoria gimnasticii românești.

De-a lungul carierei, a participat la trei ediții ale Campionatelor Europene, inițial cunoscute sub numele de Cupa Europei. În 1957, la București, a urcat pe podium cu un argint la bârnă și două medalii de bronz, la individual compus și sărituri.

În 1959, la Cracovia, a continuat să impresioneze, obținând medalii de argint la sol și bronz la individual compus, iar în 1961, la Leipzig, s-a clasat pe locul opt la individual compus, demonstrând constanță și talent la nivel înalt.

După încheierea carierei de gimnastă, între 1966 și 1967, a fost antrenor federal, iar după ce a absolvit Institutul de Cultură Fizică, a urcat treptat în ierarhia academică, ajungând profesor universitar și șefa catedrei de educație fizică și sport de la Academia de Științe Economice. În 1997, expertiza sa a fost solicitată la Institutul de Educație Fizică din Liban.

 

Revista presei
Ultima oră