Tribunal special pentru crimele lui Putin din Ucraina

Tribunal special pentru crimele lui Putin din Ucraina Buceai / Sursa: captura video

Miniștrii Justiţiei din Europa se  vor reuni la Vilnius pentru a discuta despre crearea tribunalului special care să judece crimele comise de trupele lui Putin în Ucraina.

Reuniune a miniștrilor de Justiție din Europa, la Vilnius. Crimele Rusiei, puse pe tapet

Miniștrii de Justiție din țările Consiliului Europei vor discuta, joi, la Vilnius, despre demersurile suplimentare necesare pentru crearea unui tribunal special care să investigheze crimele internaționale comise de Rusia în Ucraina.

Potrivit radiodifuzorului lituanian LRT, capitala Lituaniei a găzduit, joi, o conferință internațională pe această temă.

Ministerul Justiției de la Vilnius a transmis că această conferință reprezintă unul dintre evenimentele cheie din cadrul președinției Lituaniei a Comitetului de Miniștri al Consiliului Europei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Crimele din Ucraina ale oamenilor lui Putin, investigate

Conferința va avea loc în Palatul Marilor Duci din centrul istoric al orașului Vilnius, unde miniștrii justiției din Consiliul Europei vor discuta despre următorii pași necesari pentru asigurarea răspunderii penale a Rusiei ca urmare a agresiunii neprovocate împotriva Ucrainei.

Este preconizată luarea în considerare a problemelor și posibilelor soluții legate de asigurarea unor standarde uniforme ale investigațiilor la nivel național, calitatea bazei de probe, precum și posibilitatea de a pronunța verdicte în lipsă, pentru o aplicare eficientă a justiției.

În cadrul conferinței, va avea loc și semnarea Convenției-cadru a Consiliului Europeo privind inteligența artificială, drepturile omului, democrația și statul de drept.

Lituania prezidează Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei

La conferință vor participa, printre alţii, secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, președintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Theodoros Rousopoulos, comisarul pentru drepturile omului din cadrul Consiliului, Michael O'Flaherty, comisarul european pentru justiție Didier Reynders, alți reprezentanți ai Consiliului Europei, miniștrii justiției din statele membre și reprezentanți ai Ucrainei.

Potrivit Ministerului Justiției din Lituania, la eveniment vor lua parte aproximativ 200 de persoane. Amintim că Lituania prezidează Comitetul de Miniștri al Consiliului Europei în perioada 17 mai - 13 noiembrie 2024.

În această perioadă, ministrul afacerilor externe al Lituaniei îndeplineşte atribuțiile de șef al acestei structuri. La Vilnius și la Strasbourg (Franța), sunt organizate diverse activități ale președinției. Pe 13 noiembrie 2024, Lituania va preda președinția Luxemburgului.

(Agenția de presă UKRINFORM , Traducere: RADOR RADIO ROMÂNIA)

Revista presei
Pași în gol. Volumul 2