Stoianoglo obține rejudecarea cererii împotriva Consiliului Superior al Procurorilor

Stoianoglo obține rejudecarea cererii împotriva Consiliului Superior al Procurorilor Alexandr Stoianoglo/Sursa foto: procuror.magistrat.md

Republica Moldova. Candidatul la funcția de președinte din partea socialiștilor și fost procuror general Alexandr Stoianoglo a obținut rejudecarea plângerii sale împotriva Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). O hotărârea în acest sens a fost pronunțată de magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ).

Litigiul Stoianoglo contra CSP, un nou cerc judiciar

Inițial, CSJ a respins recursul fostului procuror general. Revizuirea litigiului Stoianoglo vs CSP a devenit posibilă după o decizie CEDO. Magistrații europeni au constatat încălcarea dreptului de acces la justiție în privința sa. Mai nou, CSJ a casat hotărârea Curții de Apel și a dispus rejudecarea cauzei în instanța de fond.

Stoianoglo cere anularea deciziei prin care CSP a încuviințat pornirea unei anchete de serviciu. Totodată, a fost desemnat un procuror care va efectua investigaţiile, în urma sesizării deputatului PAS, Lilian Carp.

Stoianoglo afirmă că CSP „nu dispune de atribuţii legale să examineze sesizări despre infracţiuni, aşa cum s-a solicitat în adresarea lui Lilian Carp”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Lilian Carp/ Sursa foto: Facebook

Ce învinuiri i se aduceau lui Stoianoglo

Deputatul Lilian Carp, în ședința CSP, l-a învinuit pe ex-procurorul general că, din poziția de deputat, a promovat o lege favorabilă controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Modificările legislative ar fi permis spălarea a miliarde de dolari prin intermediul băncilor moldovenești. Schema ar fi fost organizată şi implementată de Platon.

„Sintagma a fost introdusă ca amendament în lectura a doua, în legea 190 din 2007, cu privire la prevenirea și combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Sintagma a permis companiilor nerezidente ale căror conturi au fost blocate, prin deciziile Serviciului Prevenire și Combaterea Spălării Banilor să deblocheze conturile. Acestea putea deja să transfere banii doar prin prezentarea la bancă a recursului asupra deciziei de suspendare a operațiunilor financiare”, a precizat deputatul.

Pe 5 octombrie 2021, CSP a admis sesizarea deputatului și a încuviinţat pornirea unei anchete de serviciu. A fost desemnat și un procuror care va efectua investigaţiile. Decizia a fost votată de 7 din cei 11 membri ai CSP.

În aceeași zi, Stoianoglo a fost reținut.

Momentul reținerii lui Alexandr Stoianoglo/ Sursa foto: zdg.md

Revista presei