Caz de trădare. Un înalt oficial din New York a spionat pentru China

Caz de trădare. Un înalt oficial din New York a spionat pentru China Spion. Sursă foto: Freepik

Potrivit unei acuzații a SUA, o consilieră de rang înalt a guvernului statului New York a ajutat în secret guvernul chinez. Aceasta s-a bucurat în același timp de un stil de viață de lux în calitate de agent sub acoperire pentru Beijing. Pe parcursul unei perioade de aproximativ 14 ani, Linda Sun a urcat în ierarhie. Aceasta a devenit adjunctul șefului de cabinet al guvernatorului.

Dar, potrivit procurorilor federali, femeia în vârstă de 41 de ani și-a folosit poziția pentru a ajuta oficialii chinezi. Aceasta s-a implicat inclusiv în blocarea diplomaților taiwanezi de la contactarea guvernului statului. De asemenea, a realizat schimburi secrete de documente interne cu Beijingul.

Un înalt oficial din New York, acuzat de spionaj

În schimbul activității sale, China i-ar fi oferit dnei Sun și soțului ei, Christopher Hu, milioane de dolari. Cu aceste sume, au cumpărat o casă de 4,1 milioane de dolari în New York. Ei au cumpărat, de asemenea, un apartament  cu vedere la ocean de 2,1 milioane de dolari în Honolulu, Hawaii. În plus, aceștia dețin și vehicule de lux, inclusiv o mașină sport Ferrari Roma 2024, potrivit actului de acuzare.

Cuplul a pledat nevinovat marți în fața unui tribunal federal din Brooklyn pentru o serie de acuzații. Printre acestea se regăsesc neînregistrarea ca agent străin, fraudă cu vize și spălare de bani. Legislația americană prevede că persoanele care acționează pentru sau în interesul unor țări străine sau al unor partide politice trebuie să se înregistreze ca agenți străini. Dna Sun nu s-a înregistrat niciodată. Potrivit procurorilor, cetățeana de origine chineză „a ascuns în mod activ faptul că a întreprins acțiuni la ordinul, la cererea sau la indicația” guvernului chinez.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acuzații grave

În 2020, pandemia Covid-19 se răspândea în stat. Sun ar fi găsit modalități prin care funcționarii consulari chinezi să obțină acces la liderii din New York. Potrivit procurorilor, eforturile sale au fost îndrăznețe. Într-un caz, ea a adăugat un oficial chinez la o convorbire privată a guvernului statului cu privire la răspunsul sănătății publice la virus.

Fostul procuror din New York, Howard Master, a declarat că acuzațiile reflectă o tendință „îngrijorătoare” a înalților funcționari publici. Mai exact, este vorba de primirea în mod corupt de cadouri de la guverne străine. „Cum a reușit să scape atât de mult timp va fi o chestiune care va fi investigată în continuare. Dar se pare că a luat numeroase măsuri pentru a evita să fie prinsă. A mințit FBI-ul, biroul inspectorului general al statului New York și pe alții atunci când a fost interogată”, a spus el.

Actul de acuzare împotriva dnei Sun enumeră ocaziile în care aceasta a lucrat pentru a împiedica reprezentanții taiwanezi fie să comunice, fie să se întâlnească cu oficiali de rang înalt din guvernul SUA. „Totul a fost rezolvat în mod satisfăcător”, s-ar fi lăudat dna Sun într-un mesaj din 2016 către un funcționar consular chinez. Aceasta a reușit să îndepărteze un politician de top din New York de la un eveniment găzduit de Taiwan. Iar când președintele insulei a călătorit la New York în 2019, ea a fost chiar fotografiată participând la un protest pro-Beijing împotriva vizitei.

Viață de lux

În schimb, dna Sun și dl Hu „au primit beneficii economice substanțiale și de altă natură de la reprezentanții Beijingului”, susțin procurorii. Cadourile au inclus călătorii în China cu toate cheltuielile plătite, bilete la spectacole, concerte și evenimente sportive de top și chiar livrări de mâncare la domiciliu. Aceste preparate ar fi fost pregătite de bucătarul personal al unui oficial guvernamental chinez.

Marți dimineață, agenții federali au intrat în locuința cuplului din Long Island și i-au reținut pentru 10 capete de acuzare. Avocatul ei, Jarrod Schaeffer, a fost citat de agenția de presă AP. „Suntem nerăbdători să abordăm aceste acuzații în instanță. Clienta noastră este supărată, pe bună dreptate, că au fost formulate aceste acuzații” a spus acesta.

Un judecător i-a eliberat pe cei doi pe cauțiune. Acesta le-a limitat călătoriile în trei state americane. De asemenea, i s-a impus doamnei Sun să evite orice contact cu reprezentanți ai consulatului sau ai misiunii chineze din New York, conform Yahoo News .

Revista presei